Nova mutanta

Imunolog upozorava: "Nastala je nova i sposobnija varijanta korone. Sigurno će zavladati svijetom"

Cijepljenje protiv COVID-a Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
"Kod COVID-a će se širiti varijanta virusa XEC, to je nova mutanta koja je već prisutna u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini..." kaže imunolog Zlatko Trobonjača.

Približava se sezona gripe, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u proteklom tjednu zabilježeno je više od 2000 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača najavio je što nas očekuje ove jeseni.

"Prošle godine epidemija gripe nije bila posebno jaka, pa se pretpostavlja da će ove godine biti jača, ali ne može se tvrditi niti procijeniti kakav će joj biti intenzitet. Kod COVID-a će se širiti varijanta virusa XEC, to je nova mutanta koja je već prisutna u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini... A kad je zabilježena na tako udaljenim mjestima, znači da je virus već raširen po cijelom svijetu", kaže Trobonjača za Jutarnji list i dodaje:

"XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethodna oblika virusa, oba su podvarijante varijante omikron. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinirali i tako stvorili ovu mutantu, koja ima golemu prednost nad ranijim oblicima. Sposobnija je u zaobilaženju imunosti i sigurno će zavladati svijetom i proizvesti novi val COVID-a."

Zlatko Trobonjača Foto:DNEVNIK.hr

Za sada HZJZ ne namjerava pooštravati preporuke i pozive na cijepljenje.

"Trenutačno se protiv COVID-a cijepi cjepivom baziranim na podvarijanti JN.1, a uskoro će biti na raspolaganju cjepivo bazirano na podvarijanti KP.2. Obje su podvarijante varijante virusa omikron. U našoj je ambulanti za cijepljenje u HZJZ-u posljednjih tjedana interes za cijepljenje protiv COVID-a povećan. Kategorije stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno vrlo su slične onima kojima se preporučuje cijepljenje protiv gripe. To su osobe starije dobi (od 65 godina naviše), one s težim kroničnim bolestima (pluća i srca, bubrega, jetre, hematološkim, šećernom bolesti i drugim metaboličkim bolestima) te imunosuprimirane osobe", kažu u HZJZ-u.

Pročitajte i ovo kaznena djela Velika akcija USKOK-a: Uhićeno više osoba, doznaje se o čemu se radi

Pročitajte i ovo Optuženi za prostituciju Cure detalji posla s prostitucijom Vučićeve kumčadi: "Masaža je trajala 30 minuta, a na kraju..."