Nakon tri godine istraživanja

Evo zašto je neretvanska mandarina ukusnija od uvoznih

Slika nije dostupna
Veseli vijest da je pod zaštitom izvornosti hrvatskih proizvoda sada i neretvanska mandarina. Trogodišnja istraživanja koja su potvrdila njezina iznimna svojstva provodio je većinom - ženski tim.

Neretvanska mandarina i službeno je pod zaštitom. 'Oznaka izvornosti znači jamstvo kvalitete, trebala bi biti za naše kupce to i određena karakteristika koja će davati bolju cijenu proizvoda', kaže Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede.

Opsežno istraživanje koje je potvrdilo njezina iznimna svojstva, provodile su većinom žene. Točnije 6 žena i jedan muškarac.

>> Počela berba mandarina, više od polovice ide u izvoz

Mandarina iz doline Neretve od sada mora zadovoljavati sve uvjete određene specifikacijom. 'Možemo reći i da je mandarina iz doline Neretve ukusnija u usporedbi s mandarinama iz uvoza. Upravo zbog mikroklimatskih uvjeta i omjera šećera i kiselina', kaže Verica Dragović Uzelac, profesorica za zagrebačkog PBF-a.

Mandarina je voće kojeg Hrvatska ima dovoljno za vlastite potrebe, ali i za izvoz. Sljedeći korak je zaštita na području cijele Europske unije, u kojoj se, sudeći prema podacima, već na veliko konzumira plod neretvanske doline.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook