"Nema više muljanja"

Građani i stručnjaci iznijeli sud o kamerama na odorama policajaca: "Što ako nekom upadnu u stan i zateknu ga u prekršaju?"

Hrvatski policajci uskoro bi tijekom svih intervencija trebali na sebi nositi kamere. Saznajte što o tome misle građani, ali i struka.

Intervencije policije uskoro će snimati kamere. Svi policajci će ih imati na odorama. Što o tome kažu građani, ali i struka te kako će se snimke koristiti kao dokaz na sudu.

Gdje policajci - uskoro i kamere. Na odorama bi ih trebali imati već početkom iduće godine. Plan je 1859 kamera uvesti u 145 policijskih postaja.

"Policijski službenici će prije svake intervencije biti dužni uključiti kameru. Bit će obavezni snimati cijeli tijek intervencije do samoga kraja i imat će obavezu upozoriti osobu prema kojoj postupaju da će biti snimana tijekom policijskog postupanja", rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Građani s kojima je ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala mahom kažu - dobra stvar.

"Ja mislim da je to ok. Zato što mislim da je dobro da se vidi jesu li policajci prekoračili svoje ovlasti", rekao je Ante iz Zagreba.

"Koliko znam u SAD-u je to već dugo u praksi. Mislim da je to dobro, ali za nekoga neće biti dobro. Neće biti više dogovora, suradnje, bilo čega", rekao je Ajdin iz Zagreba.

"Mislim da će biti sve objektivnije i da se neće morat dokazivat tko je u pravu, tko nije jer će sve biti snimljeno", rekla je Tatjana iz Zagreba.

"Mislim da svatko tko nije u nekom prekršaju i tko živi kako treba ne bi se trebao bojati snima li ga se ili ne", rekao je Petar iz Zagreba.

Snimke će se i čuvati.

"Zavisno radi li se radi o prekršaju ili kaznenom djelu, recimo i do 10 godina. Nakon toga neke snimke će biti izdvojene i za edukaciju policijskih službenika", rekao je Barić.

Vjeruju da će snimke na sudu pružiti važne dokaze o postupanju. Odvjetnik Volarević smatra da je uvođenje načelno dobra stvar, ali da bi se mogao pojaviti problem kod snimanja intervencije u privatnom prostoru i posebice u onim intervencijama koje su se pokazale neopravdanim.

"Dakle, ako policija upadne nekome u privatni prostor, u stan, kuću ili auto i zatekne nekoga u nekom činu koji nije protupravan, šta onda s tim snimkama? To je pitanje zbog kojeg smatram da treba dobro pripremiti zakonsku proceduru za uporabu“, rekao je odvjetnik Antonio Volarević.

Policajci će najaviti da se intervencija snima. Za neuključivanje kamere bit će propisane sankcije. Radi se na pravilniku o uporabi. No, što u slučajevima ako policajac slučajno zaboravi upozoriti da se intervencija snima? Kako bi takav materijal sada prošao na sudu?

"Prema sadašnjoj situaciji, vrlo iznimno se može koristiti bilo kakav snimljeni materijal. Bilo da je vizualan ili zvučni ako se sugovornik ili osoba i koju se snima nije upozorena da se snima", rekao je Volarević.

Kako će biti - tek ćemo vidjeti. Bilo kako bilo - kamere će se uvoditi postupno.

Pročitajte i ovo "Vrulje izlazile u podrumima" VIDEO Nevrijeme uzrokovalo kaos: "Strava, to je bila nevjerojatna količina vode", "Ovo nisam doživjela u više od 70 godina života"

Pročitajte i ovo na terenu 50 vatrogasaca Veliki požar progutao jednu od najvećih pilana u Hrvatskoj: Hala u potpunosti izgorjela, vatrogasci spasili tvornicu peleta