europski ciljevi

Iako Hrvatska ne odvaja dovoljno otpada, neki gradovi su ipak premašili standard: "Provodimo edukaciju još od vrtića"

Ni na razini države ni na razini gradova ne odvajamo dovoljno otpada. Iako posljednjih godina bilježimo napredak - tonama smo mi još uvijek udaljeni od dostizanja europskih ciljeva.

Muke po odvajanju otpada. Samo je devet gradova u Lijepoj našoj lani uspjelo premašiti kvotu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Na vrhu – Prelog i Koprivnica.

A od velikih gradova – to je uspjelo jedino Osijeku, 57.6 posto.

"Imamo komposter, odvajamo papir, plastiku odnosimo na reciklažno dvorište, tako da u zelenoj kanti završi jako malo", rekla je Snježana iz Osijeka.

Po postotku, Osijeku je za vratom Buzet.

"Kako dugo imamo te posebne kante i u kući i vani, sve se razvrstava. Papir, plastika, staklo. Nije naporno", rekla je Nevenka iz Buzeta.

Taj istarski grad prvi je put prešao prag od začaranih 50 posto.

"Znači vi stalno nešto radite, radite non stop, to je nedovršena priča, to nije mi smo sada gotovi, točka, mi smo prešli 50 posto. Ne. Mi gradimo kompostarnu, projektiramo sortirnicu…", objasnila je Ervina Kisiček, direktorica gradske komunalne tvrtke u Buzetu.

Kad se crta podvuče, na adrese većine stižu "penali", jer iako mnogi od njih ubrzavaju i poboljšavaju svoje sustave, lani nisu uspjeli uhvatiti korak. Za neke - razdvajanje i odvojeno prikupljanje otpada još uvijek je nepoznat pojam.

"Imamo svega 25 jedinica lokalne samouprave koje nisu imali stope odvajanja otpadom. Na svu sreću to su sve nekakve male općine i po broju stanovnika", rekao je Aljoša Duplić, ravnatelj zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Kolike će kazne biti – ovisi. Koliko im malo, odnosno koliko puno im nedostaje da odvojeno prikupe polovinu svog otpada.

"Jedinična cijena poticajne naknade je 26.56 eura po toni. U zadnjem obračunskom razdoblju na račun fonda uplaćeno je 7.7 milijuna eura s tim da naravno najviše plaćaju gradovi i općine koji imaju najviše otpada", rekao je Mirko Budiša, zamjenik direktora fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sljedeće godine, granica raste na 55 posto.

Četiri su grada već sada preskočila i novi standard. "Tajna uspjeha, osim infrastrukture, je edukacija naših sugrađana, mi imamo edukaciju već od vrtića gdje djecu učimo kako pravilno odvajati otpad", rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Brojke kažu – imamo još posla. Jer na razini države odvajamo, nedovoljnih, 48 posto.

Pročitajte i ovo Višemilijunska prevara Veliki udarac, među uhićenima je i član obitelji koja vodi diva mesne industrije: "Među njima kao da vlada zavjet šutnje"

Pročitajte i ovo službe na terenu VIDEO Gusti dim nadvio se nad Triljem, gori zgrada gospodarskog giganta iz Jugoslavije: "Radit će se sigurno cijelu noć i dan..."