Dok degustatori u okusu maslinova ulja uživaju često, to se ne može reći i za potrošače. Stanovnik Grčke na godinu potroši 24 litre, Italije 15, a Hrvatske samo 2 litre. 'Nama koji smo ovdje nije baš po cijeni dostupno, pa ga i zbog toga ne konzumiramo', kazala je degustatorica Vera Bulić.
Potvrđuju to i vlasnici domaćih maslinika. Stranima konkuriraju po kakvoći, ali ne i po cijeni. 'Tamo negdje 40 kuna je strano ulje, odnosno iz Europske Unije, a naše je 10 eura ili 75 kuna', kazao je Rade Bobanović, proizvođač maslinovog ulja.
>> Maslinovo ulje pomaže u mršavljenju
Većina proizvođača ima male maslinike. 'Znači, ja ne mogu imati jeftino ulje kao što ga ima jedan čovjek iz Španjolske koji je posadio par tisuća hektara maslinika', kazao je proizvođač Mladen Prtenjača. Zato su nam i proizvedene količine manje od potrebnih. Iz vlastite proizvodnje na godinu dobijemo oko 6 milijuna litara, a uvezemo više od 1 i pol milijun.
'Imamo kvalitetu i šteta da to ne napravimo', kazao je Benito Pucar iz Udruge prehrambenih tehnologa. Naime, potencijali su veliki, domaće je i zdravo.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook