alarmantna situacija

Hrvati sve više traže jednu vrstu lijekova: "Apsolutno je zabrinjavajuće..."

Kad je u pitanju potrošnja tableta, Hrvati kao da ne pitaju za cijenu. Na lijekove smo prošle godine potrošili milijune, a sve je veća potražnja za jednom vrstom lijekova.

Milijardu i petsto pedeset milijuna eura - toliko su Hrvati u prošloj godini potrošili na lijekove.

"Gledajte, s obzirom na rast cijena svega drugoga, normalno da rastu i cijene lijekova."

Zlatko iz Zagreba rekao je da troši jednu i pol do dvije najlonske vrećice lijekova. S receptom ili bez njega - potrošnja lijekova iz godine u godinu raste. U 2023. za oko pet posto u odnosu na godinu prije.

"Ljudi dosta znaju i pitaju, ali još uvijek neracionalno koriste lijekove, više nego što trebaju. Imaju navike spremanja lijekova kao u doba korone, kao da više nikad neće biti lijekova", poručila je farmaceutkinja Ankica Žaja.

Najviše se trošilo na lijekove za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Porasla je prodaja antidijabetika, aspirina i vitamina D. "Počevši s koronom, vitamin D počeo se više koristiti iako su njegova djelovanja poznata i prije, ali nova istraživanja pokazuju sve više situacija kad je potrebno pojačati imunosni sustav", rekao je Pero Draganić iz HALMED-a.

Brojni Hrvati posežu i za antidepresivima. Stručnjaci kažu - indikacije za propisivanje su iste, no potreba je sve veća.

"Apsolutno je zabrinjavajuće jer ako gledamo te podatke, ispada da živimo u depresivnom društvu. Kad malo bolje promislimo, živimo u društvu koje čovjeku ne ulijeva sigurnost, osjećaj zaštite i prosperiteta", kaže psihijatrica Katarina Dodik Ćurković.

Ključna je i uloga roditelja jer je, kaže, situacija kod mladih alarmantna. "Uzimaju antidepresive i anksiolitike, bez nadzora uzimaju anksiolitike, uzimaju kriomice od roditelja, preko dobavljača, društvenih mreža. Vrlo se često vrlo rano susreću s konzumacijom antidepresiva i anksiolitika", nadodala je Dodik Ćurković.

Procjenjuje se kako svaki treći adolescent osjeća anksioznost, dok je više od 30 posto njih u riziku razvoja kliničke slike depresije.

Pročitajte i ovo Bliži se rok Poznato kada bismo mogli ponovno na birališta: Ovo su najizgledniji datumi predsjedničkih izbora

Pročitajte i ovo objava na facebooku Vlada se obrušila na Milanovića, a sada je stigao odgovor: "Sve ostalo je uključivanje u rat"