Bilo kad bilo gdje

Ekipa Dnevnika Nove TV ekskluzivno na noćnoj intervenciji hitne helikopterske službe

Ekskluzivno ekipa Dnevnika Nove TV bila je na noćnoj intervenciji hitne helikopterske službe. Detalje otkriva reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

 U nedjelju navečer se hitna helikopterska služba pokazala u najboljem izdanju tijekom noćnih interverncija. 

Oko ponoći su dobili zahtjev za hitni medicinski let iz Pule u KBC Rijeka za pacijenta koji je dobio infarkt. Prvo su provjerili vremenske uvjete te je u kratkom roku cijeli tim bio speman za polazak.

"Što je pacijent stabilniji i mirniji, nama je let sigurniji, kao i put do odredišta", rekao je dr. Nenad Đorđević, specijalist hitne medicine.

U Puli su pripremili pacijenta koji je bio pri svijesti te ga je preuzeo tim iz helikoptera. U Rijeci je drugi tim već čekao da preuzme pacijenta

Tehničar Vinko Mamić je rekao: "Izuzetno je bitna ta sama priprema prije ulaska u helikopter, gospodina smo cijelo vrijeme pratili i postavili smo uređaj u slučaj potrebe za reanimacijom".

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori Svaki treći birač smatra da treba izaći iz utrke, ali Joe Biden poslao jasnu poruku

Pacijent je spašen, a iz bolnice su rekli da je dobro i da nastavlja s terapijom. Piloti inače ne znaju ništa o pacijentu. Tako je, kažu, sigurnije.

Pilot Guido Resico Vaccaro je izjavio: "Bolje je da ne znamo. To nije naš posao. To je pitanje sigurnosti. Pilot mora biti u mogućnosti prekinuti let ako meteorološki uvjeti nisu dobri ili ako ima problema s helikopetrom. Ne moramo znati ništa o pacijentu".

Od baze na Krku do Pule let je trajao 28 minuta. Za preuzimanje i opskrbu pacijenta u Puli pri čemu se helikopter zaustavlja i gasi trebalo je 18 minuta. Od Pule do KBC-a Rijeka letjelo se 21 minutu. Sveukupno im je trebalo 1:07 minuta do predaje u Rijeci. Da je išlo vozilo hitne pomoći put bi oduzeo, ovisno o stanju na cesti, najmanje sat i 25 minuta.

Pročitajte i ovo Važno otkriće VIDEO Kod Zadra snimljena kritično ugrožena vrsta morskog psa

"Lijepo je gledati cijelu priču sa široke strane, da mi imamo dobru komunikaciju s pilotima, da su naši životi u njihovim rukama. U svakom slučaju možemo se spustiti, doći u bilo koje vrijeme, na bilo koje mjesto", nadodao je dr. Đorđević.

Da bi se cijela intervencija izvela besprijekorno, svaki dan nakon preuzimanja smjene timovi imaju brifing. Čekaju pozive, a imaju i sustav u kojem mogu pratiti sve što se događa u županiji. Mamić ističe da im to uvelike pomaže da odrede koji je slučaj namijenjen hitnoj helikopterskoj službi, a koji nije.

U ponedjeljak navečer je i splitska baza odradila jednu ntervenciju na Braču zbog moguće sepse te drugu na Visu zbog prometne nesreće.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.