Održana sjednica HDZ-a

Plenković: "Milanović je bio na samitu NATO-a. Što nije tamo digao ruku?"

Andrej Plenković, screenshot Foto: DNEVNIK.hr
Premijer ANdrej Plenković dao je izjave nakon održane Sjednice Predsjedništva HDZ-a.

U utorak se održala Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a u Zagrebu nakon koje se očekuje obraćanje članstva HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića medijima.

Pred medije je stao premijer Andrej Plenković i ukratko objasnio o kojim se sve temama raspravljalo.

Najavio je rebalans proračna i pripreme proračuna za iduću godinu. Osvrnuo se i na konzistentan rejting HDZ-a među glasačima, prema anketi.

Upitan o Milanovićevom uskraćivanju suglasnosti sudjelovanja Hrvatske vojske u ratu u Ukrajini osvrnuo se prvo na predsjednikovu potporu dvjema umirovljeničkim udrugama koje su u utorak prosvjedovale na trgu. 

"Umjesto toga, razgovarali smo s s dvije važne organizacije, Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika Hrvatske", rekao je i podsjetio da je Stranka umirovljenika Hrvatske dio koalcije te da je uključena u sve politike.

Podsjetio je na NATO-ov samit NSATU na kojem je Hrvatsku predstavljao predsjednik Milanović pri čemu se nije izjasnio protiv pomoći Ukrajini. 

"Radi se o politikanstvu koji manipulira i baca u eter laži", rekao je premijer.

Podsjetio je stav Hrvatske vlade da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva te da postoji refleks o pomaganju.

"Radilo se o prijedlogu MORH-a da se pošalje pet časnika u Njemačku kako bi bili potpora u koordiniranju vojne pomoći Ukrajini", pojasnio je.

“Jedna perfidna manipulacija zlokobnog kršitelja Ustava koja minira međunarodnu poziciju Hrvatske. Nastavlja se to čudnovato koprcanje”, rekao je Plenković.

“Milanović je spasio pet časnika da ne odu u Njemačku. To je naslov”, dodao je.

Pojasnio je i kako je ministar Obrane predsjedniku poslao 13 prijedloga o suglasnosti te da je Milanović potpisao njih 12.

Upitan o zaštiti nacionalnoj sigurnosti, premijer je retorički upitao kako slanje pet časnika u Njemačku štiti nacionalnu sigurnost.

"Moram se rugati jer nemam više što drugo", zaključio je o toj temi.

Osvrnuo se na prosvjed umirovljenika tijekom kojeg su umirovljenici skandirali "lopove" misleći na to da uvjeti u kojima žive umirovljenici nisu takvi kakve predstavlja HDZ.

Podsjetio je na devet paketa pomoći umirovljenicima u vrijednosti od 615 milijuna eura.

"Ako je nešto prosjek, netko ima više, a netko manje. Možda ste razgovarali s onima koji imaju manje", odgovorio je novinaru.

Rekao je potom da do kraja mandata žele povećati prosječnu mirovinu na 800 eura.

Upitan smatra li da su svi koji su se pojavili na prosvjedu instrumentalizirani rekao je kako smatra da je to dio kampanje. 

Daljnja suradnja s Veljkom Kajtazijem

"On tvrdi da nije bilo fizičkog sukoba s gospođom Suzanom Krčmar, nego da je bila žustrija svađa. Ja tamo nisam bio, koliko shvaćam to se dogodilo prije tri mjeseca. Svi koji trebaju, dat će izjave policiji i DORH-u", započeo je premijer.

"On i gospođa Krčmar imaju odličnu suradnju", dodao je.

Potvrdio je da koalicija nije upitna te da njegova pozicija kao saborskog zastupnika nije ugrožena.

Osnovana stranka Domino

Rekao je da s članovima stranke Domino nije stigao razgovarati. Dodao je da sami moraju odlučiti što žele.

Smeće u Zagrebu

Dvije je godine prošlo od uvoođenja projekta Plavih vrećica u Zagrebu.

"Koliko vidim, slabo se to koristi. Ne znam koliko to ima smisla. Vidimo da sve manje ljudi kupuju plave vrećice, čini mi se da je projekt propao", smatra premijer.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo Pronašao ga prijatelj Poznat uzrok smrti stradalog 66-godišnjaka: "Imao je krvavu glavu, sve kamere bile su potrgane"

Pročitajte i ovo analiza stručnjaka Vozači na rubu živaca zbog ogromnih gužvi u Zagrebu: "Postoji velik problem, došli smo do točke u kojoj promet može stati"