komentirao je i unutarstranačke izbore

Grbin o kritici Sanje Major: "SDP i dalje dijeli vrijednosti s Milanovićem"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji je komentirao unutarstranačke izbore, kao i napade Sanje Major na predsjednika Milanovića.

U SDP-u danas započinje izborni proces vezan za nadolazeće unutarstranačke izbore, a predsjednik stranke Peđa Grbin rekao je da se kandidature mogu predati u idućih 10 dana, kampanja će trajati do 13. rujna, a zatim slijedi izbor novog vodstva stranke.

"Sve dužnosti osim predsjednika bit će izabrane u prvom krugu, a ako nitko ne dobije natpolovičnu većinu, održat će se drugi krug za tjedan dana", rekao je Grbin na konferenciji za novinare u utorak. Nakon što se izabere predsjednik ili predsjednica SDP-a, slijedi konstituiranje Glavnog odbora.

Grbin je pozvao sve članice i članove koji imaju takvu ambiciju da istaknu svoju kandidaturu za funkcije koje ih zanimaju. Zasad, kaže, postoji nekoliko neslužbenih kandidatura, među kojima su one Siniše Hajdaša Dončića, Sanje Major i Mladena Kešera za čelno mjestu u stranci.

Sadašnji predsjednik SDP-a također rekao da se neće kandidirati ni za jednu stranačku dužnost te da će nastaviti obnašati dužnost saborskog zastupnika. Što se tiče sučeljavanja, Grbin je rekao kako će to ovisiti o kandidatima. Tijekom godina SDP je imao različite pristupe tome, no određenih oblika sučeljavanja sigurno će biti.

Komentirao je kritike Sanje Major zbog SDP-ove podrške kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika države rekavši kako je legitimno sve što predstavlja politički smjer stranke, osim ako se radi o nečemu što bi narušavalo ustavni poredak Republike Hrvatske ili socijaldemokratske vrijednosti na kojima se temelji stranka.

Istaknuo je kako za donošenje odluke o podršci Milanoviću nije bilo moguće čekati unutarstranačke izbore, dodavši kako SDP i dalje dijeli vrijednosti s Milanovićem.

"Stranka je iza toga stala. Je li tu odluku moguće preispitivati? Moguće je. Ali o tome će odlučiti članice i članovi i na ovim izborima."

Upitan o osnivanju frakcija u SDP-u Grbin je kazao kako ih Statut stranke predviđa, ali samo oko konkretnog programskog ili političkog projekta, a ne na temelju osobnih simpatija.

"One se ne osnivaju na temelju prijateljskih linija, već iza osnivanja frakcija mora stajati određeni programsko-politički projekt, frakcije ne može osnovati da ova ili ona osoba treba obnašati određenu dužnost u stranci", rekao je.

Grbin je oštro kritizirao politiku Domovinskog pokreta rekavši kako nikakva politika s njihove strane u Vladi ne postoji, već samo borba da se spriječi pripadnike srpske nacionalne manjine da opstaju u Hrvatskoj.

"Očito je sve drugo bilo laž jer njih ništa ne zanima osim da pripadnicima srpske nacionalne manjine zapriječe političko djelovanje u Hrvatskoj i da osiguraju pozicije za pojedine članove svoje stranke" zaključio je.

Pročitajte i ovo sukob u Domovinskom pokretu Penavin žestok obračun s Radićem: "Ne trebaju nam marionete!"

Pročitajte i ovo Sletio na mol Smrt na Krku: Ženi pozlilo u moru, poslali helikopter u pomoć. Nije joj bilo spasa

 

Povezane teme