O upozorenju Ustavnog suda

Grbin: 'Javna se rasprava o ustavnim promjenama vodi mjesecima'

Slika nije dostupna
U Saboru ne vjeruju da će snositi ozbiljne posljedice nakon što ih je Ustavni sud upozorio da je sedmodnevni rok za javnu raspravu o ustavnim promjenama - prekratak.

Objašnjenje šefa Odbora za Ustav, Peđe Grbina, da se o svemu raspravlja mjesecima, ustavnim sucima nije bilo dovoljno. 'Traje od 7. mjeseca do danas. Svaka faza tog postupka bila je javna. Hoćemo li mi o Ustavu raspravljati sutra, za mjesec ili dva, ne ovisi o meni. Ovisi o članovima odbora za Ustav i saborskim zastupnicima. Kao i svaki put kad ste me pitali što će biti dalje – ja ću odgovoriti 'ne znam' jer o tome ne odlučujem samo ja', kazao je Grbin.

Ustavni sud Saboru uputio odrješitu poruku


Donošenje promjena na taj način, suci smatraju protuustavnim i nedemokratskim. Parlamentarne stranke dogovaraju niz izmjena, poput one o nezastarijevanju teških ubojstava. Dio oporbe poručuje da neće sudjelovati u ekspresnim promjenama.

'Sila nikad nije donijela rezultate pa neće ni u ovom slučaju. Mi nismo tu da nekom pomažemo i držimo ljestve za nešto što će biti protuustavno. Nema šanse', kazao je Josip Salapić, član radne skupine.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook