Ministar o rebalansu, inflaciji...

Primorac za Dnevnik Nove TV: "Bio je to lapsus ministra... A prerano je da mi otvarate front s tim ljudima"

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar financija Marko Primorac. Komentirao je rebalans državnog proračuna, ali i razinu inflacije u Hrvatskoj.

Ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade u četvrtak predstavio je prijedlog rebalansa državnog proračuna. 

Rekao je kako Vlada ima revidirane projekcije kojima očekuje snižavanje inflacije i nastavak rasta plaća u sljedećem razdoblju. 

S ministrom financija razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Najprije je komentirao izjavu ministra Grlića Radmana da je u Hrvatskoj trenutačno najniža stopa inflacije dosad. 

"Vjerujem da je riječ o lapsusu ministra Grlića Radmana. Mi smo, kada govorimo o inflaciji, sada u situaciji da je ona najniža u protekle tri godine. Imamo kontinuirani trend usporavanja inflacije. Nije u redu svakoga hvatati za riječ", rekao je Primorac.

Potom je komentirao činjenicu da je Hrvatska pri vrhu inflacije u Europskoj uniji. 

"Prirodne stope inflacije su oko dva posto. Mi smo sada, kada gledate indeks potrošačkih cijena, tu negdje. Jedna zemlja mora imati najvišu razinu inflacije, druga najnižu, a puno ih mora biti oko prosjeka", rekao je ministar pa je zatim odgovorio na pitanje reporterke o tome zašto Hrvatska uvijek mora biti pri vrhu.

"Nije to tako, ali jednostavno moramo afirmirati činjenicu da su inflatorni pritisci značajno popustili. To ne znači da cijene padaju, cijene i dalje rastu, toga moramo biti svjesni, ali usporedimo li situaciju danas sa situacijom u studenom 2022. godine ,kada je inflacija bila veća od 10 %, trenutačno možemo malo odahnuti", rekao je Primorac. 

Ponovio je rečenicu premijera Andreja Plenkovića kako su i dalje posebno zabrinjavajuće cijene prehrambenih proizvoda.

"Svi u tom proizvodno-procesnom lancu moraju činiti sve u svojoj moći da cijene budu niže", kazao je Primorac.

Uloga Vlade u snižavanju cijena

Sljedeće je odgovorio na pitanje može li Vlada napraviti nešto po tom pitanju.

"Ako govorimo o zamrzavanju cijena proizvoda, ova trenutačna košarica je po mom ukusu nešto što bi bilo optimalno. Ne bih išao dalje. Vlada eventualno može zamrznuti sve cijene u gospodarstvu, ali to bi bilo izvan svake pameti. Vlada je učinila što je mogla - ograničavanjem cijena plina, električne energije, svim različitim paketima pomoći i mjerama", objasnio je ministar.

Objasnio je i što još utječe na cijene proizvoda.

"Vi morate znati da Hrvatska trenutačno ima snažan gospodarski rast, višestruko veći od prosjeka Europske unije. Ako je gospodarski rast toliko velik, on za sobom vuče i inflaciju. Stvara se potražnja i potrošnja, uz ograničenu ponudu to dovodi do rasta cijena. U ovom trenutku možemo biti zadovoljniji činjenicom da imamo jak gospodarski rast koji nam omogućava povećanje životnog standarda", rekao je Primorac.

"Kad govorimo o cijenama struje i plina, te cijene za najveće poslovne subjekte već nisu ograničene. Znači, država ih već jedno značajno vrijeme ne štiti i nije došlo do nekakvog dramatičnog porasta. Naravno, kada gledate teorijski da općenito povećanje cijena energenata, s obzirom da su oni input za cjelokupnu industriju, mogu imati utjecaj na povećanje cijena. Isto tako, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, a to je da je potreban fazni izlazak iz tih mjera, sa svojim paketima pomoći učinili smo ono što smo mogli", rekao je ministar. 

Osvrnuo se i na trgovačke lance i činjenicu da oni postavljaju cijene.

"Mislim da bi bilo zanimljivo kada bismo s jednakim žarom i pažnjom razgovarali s onim dionicima koji formiraju cijene, a to nije Vlada, to su trgovački lanci. Meni se sviđaju oni članci kada se uspoređuju cijene u Hrvatskoj i Sloveniji ili Švedskoj pa se stvara pritisak", rekao je Primorac.

"Ne znam zašto je tolika razlika. To bih isto volio znati, ali, uz najbolju volju, to nije u nadležnosti Ministarstva financija. Nisam imao mogućnost razgovarati s tim dionicima. Kolege razgovaraju i dolaze različita objašnjenja, ali ponavljam vam, Vlada ne formira cijene. Mi bismo bili sretni kada bi cijene bile niže, ali što tu možemo učiniti?" zapitao se ministar.

"Svjestan sam da ne postoji odgovor koji bi vas zadovoljio, ali pitate na krivome mjestu. Sugerirao bih vam da dovedete nekoliko predstavnika tih trgovačkih lanaca pa ih isto ovako pitate", rekao je Primorac.

"Što se tiče cijena, one su stvarno visoke i trebale bi biti što niže. Mene to isto zabrinjava kao čovjeka i kao potrošača. Mislim da bismo doista trebali tu činiti sve što je u našoj moći da cijene budu što niže", zaključio je ministar.

Nadalje su razgovarali o izjavi ministra Primorca kako nije realno da osnovice plaća i dalje rastu s obzirom na činjenicu da je to jedna od većih stavaka u proračunu. Upitan je očekuje li pobunu sindikata.

"Prerano je da vi meni otvarate front sa sindikatima. Sad prvo imamo front s porezom na nekretnine pa s turističkim paušalima pa rebalansom proračuna pa proračunom. Polako, sindikati kada dođu na red, i o tome ćemo razgovarati", rekao je ministar.

"Gledajte, ako smo imali značajno povećanje plaća nakon reforme odnosno izmjene koju smo radili u sustavu plaća u javnome sektoru, mislim da je nerealno nakon tolikog povećanja plaća očekivati da dolazi do još povećanja osnovice u nekom kratkom razdoblju. To je realno i logično", rekao je Primorac.

"Ali nema potrebe da sad otvaramo takvu diskusiju sa sindikatima putem medija. Postoje klasični mehanizmi pomoću kojih razgovaramo sa sindikatima. Ministar Piletić to vodi. Mi sa sindikatima ne pregovaramo samo o osnovnici već i o materijalnim pravima", zaključio je ministar.

Pročitajte i ovo Rastu vodostaji VIDEO Hrvatska na udaru kiše: Sava se izlila iz korita u Zagrebu, Civilna zaštita poslala upozorenje

Pročitajte i ovo Napredni sustav VIDEO Nevjerojatan način borbe protiv poplava: "Ovo je spriječilo katastrofu kad je tajfun udario"