"Povijesna pogreška"

Nakon Anušića, i Grlić Radman se obrušio na Milanovića: "On obmanjuje i zastrašuje javnost"

Gordan Grlić Radman Foto: Damjan Tadic/Cropix
Gordan Grlić Radman rekao je da su Milanovićeve tvrdnje o NSATU neistinite te da on "obmanjuje i zastrašuje" javnost.

Neistinite su tvrdnje hrvatskog predsjednika da će hrvatski vojnici biti poslani u Ukrajinu i da se misijom NSATU Sjevernoatlantski savez uvlači u rat i njima Zoran Milanović "obmanjuje i zastrašuje" hrvatsku javnost, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Neistinito je da se hrvatske vojnike šalje u Ukrajinu, kao što to tvrdi predsjednik Milanović. Dva stožerna časnika šalju se u zapovjedništvo u Wiesbadenu u Njemačkoj. Nije istina ni da se preko aktivnosti NSATU Savez uvlači u rat u Ukrajini. NATO uostalom već ima ured u Kijevu, pa to ne znači da je uvučen u rat", rekao je Grlić Radman na sjednici Odbora za vanjsku politiku na kojoj je sudjelovao i ministar obrane Ivan Anušić koji je rekao da bi Hrvatska nesudjelovanjem u NSATU mogla napraviti "povijesnu pogrešku".

NSATU je NATO-va aktivnost sigurnosne i obučne potpore Ukrajini o kojoj je odluka donesena na samitu saveza u Washingtonu u srpnju ove godine i u njegovoj deklaraciji koju je podržao i Milanović stoji, kako naglašava Grlić Radman, da će NSATU djelovati na području isključivo država saveznica i neće učiniti NATO jednom od zaraćenih strana.

"Nije istina da se preko NSATU Hrvatska uvlači u sukob s Rusijom, što Milanović govori i obmanjuje i zastrašuje hrvatsku javnost", istaknuo je šef hrvatske diplomacije, dodajući da je isto tako neistinita Milanovićeva teza da se nesudjelovanjem u NSATU-u štite hrvatski interesi.

Ponovnim Milanovićevim odbijanjem saveznika "Hrvatska narušava ne samo svoj ugled koji je stekla već i koheziju EU-a i NATO-a", kazao je šef hrvatske diplomacije.

Predsjednik Milanović odbio je slanje nekoliko hrvatskih časnika u okviru NSATU-a u Wiesbaden, govoreći da će hrvatski vojnici biti poslani u Ukrajinu, te da se NATO time uvlači u rat. O tome bi sada trebao glasati Hrvatski sabor, a odluka da bi bila pravovaljana mora biti donesena dvotrećinskom većinom.

Hrvatski predsjednik već je ranije odbio sudjelovanje Hrvatske u misiji obuke ukrajinskih vojnika.

Grlić Radman upozorio je i da proruski stavovi i blokade predsjednika Milanovića oko tadašnjeg sudjelovanja u vojnoj pomoći i sada u NSATU štete vanjskopolitičkom ugledu i vjerodostojnosti Hrvatske, te da Hrvatska nije ni nesvrstana niti neutralna zemlja, a da čak i neke neutralne zemlje poput Švicarske pomažu, navodeći organizaciju samita o miru u Luzernu.

"Mi smo sami htjeli biti dio NATO-a a sada nas Milanović nerazumnom politikom izolira od tih saveznika", kazao je pa dodao: "Za razliku od politike Vlade, Milanović služi kao instrument provođenja ruske propagande i slabi hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO."

Ministar Anušić na sjednici saborskog odbora na kojoj nisu sudjelovali predstavnici SDP-a upozorio je da Milanovićeve aktivnosti i riječi čine "nepopravljivu štetu ugledu Hrvatske, statusu u diplomatskim krugovima i budućnosti zemlje".

"Ovo nije pitanje misija nego prvoklasne političke aktivnosti predsjednika Milanovića koji ovu situaciju pokušava iskoristiti za svoju predizbornu kampanju", kazao je, dodajući da se hrvatski predsjednik služi retorikom koju koriste srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, kao i Sjeverna Koreja, Kina ili Iran.

Zaokret politike od NATO-a i EU-a mogao bi biti poguban za budućnost Hrvatske, kazao je i upitao se prema kojoj to "nekoj drugoj kombinaciji" vuče Milanović.

"Rade povijesnu pogrešku svi oni koji misle da je ovo što govori Milanović u redu", istaknuo je.

I Grlić Radman i Anušić ponovno su se upitali zbog čega Milanović nije blokirao sudjelovanje u NSATU već u Washingtonu kada se odluka donosila, ili čak ranije kada se među saveznicima počeo usklađivati tekst deklaracije.

"Mogao je djelovati i ranije i ne bismo došli u politički cirkus u koji nas je doveo", kazao je šef diplomacije.

"Jedino je Mađarska tada kazala da neće sudjelovati", dodao je.

Pročitajte i ovo Uočen na radaru Drama na nebu: Neidentificirani objekt uletio u zračni prostor članice NATO-a, dignuti ratni avioni

Pročitajte i ovo Sve se istražuje Kupio kuću na dražbi: Kada je prvi put ušao u nju, dočekao ga je stravičan prizor koji će pamtiti do kraja života