Rijedak primjerak u Jadranu

FOTO Neobičan ulov: Pogledajte kakvo je dlakavo stvorenje iz dubina izvukao ribar u Puli

Divovski dlakavi triton u akvariju Foto: Facebook/Aquarium Pula
Neobični puž kojeg je u Puli ulovio ribar uglavnom nastanjuje tropska i suptropska mora, a u Jadranu je relativno rijedak.

Ribar Igor Kordiš, poznat pod nadimkom Korda, u subotu je u blizini Verudele u Puli na dubini od osam metara u mreže za orade ulovio neobičnog puža – divovskog dlakavog tritona (Monoplex parthenopeus).

Ta vrsta uglavnom nastanjuje tropska i suptropska mora te se smatra termofilnom vrstom. U Jadranu je relativno rijetka, no povremeno se mogu pronaći pojedini primjerci, osobito u južnijim dijelovima mora, gdje su temperature vode nešto više nego u sjevernim dijelovima Jadrana, piše Aquarium Pula.

Divovski dlakavi triton Foto:Facebook/Aquarium Pula

Divovski dlakavi triton može narasti do dužine od 10 do 15 centimetara, a u nekim slučajevima i do 20 centimetara. Njegova spiralna ljuska prekrivena je naborima i bodljama, što stvara dojam dlakavosti. Boja ljuske varira od svjetlosmeđe do tamnosmeđe, često sa šarama koje se stapaju s okolinom. Veći primjerci posebno su zanimljivi kolekcionarima zbog impresivne veličine i specifičnog izgleda.

U ekosustavu Jadranskog mora ima važnu ulogu kao predator manjih beskralješnjaka, uključujući školjke i puževe. 

Pročitajte i ovo Tunel u Khan Younisu Izrael objavio snimku ubijenog vođe Hamasa: "Poslao je teroriste u ubilački napad, a pogledajte što on nosi u rukama"

Pročitajte i ovo Velika potraga Tužan kraj potrage: Pronađeno tijelo Đure Topića, koji je nestao u ribolovu u Nizozemskoj