Rizik od krađe

FOTO Hrvatska pošta poslala upozorenje: Prevaranti imaju novu taktiku

Poštanski ured Foto: Hrvatska pošta
Iz Hrvatske pošte upozoravaju građane na novu prevaru putem SMS poruka.

Hrvatska pošta je upozorila da se putem SMS poruka širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog neplaćenih carinskih pristojbi.

"Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja", stoji u priopćenju.

Primjer SMS prevare Foto:Hrvatska pošta

Lažne poruke i obavijesti, pojasnili su iz Hrvatske pošte, prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice.

Ovo nije prvi put da se širi prevara vezana uz pošiljke HP-a. Ranije su objavljena upozorenje zbog sličnih prevara. Primatelji često šalju da je nemoguće dostaviti paketa zbog nedostatka kućnog broja te ga je potrebno ažurirati, a iz Hrvatske pošte poručuju građanima da ne otvaraju poveznice da ne bi došlo do krađe bankovnih podataka.

Pročitajte i ovo Cure detalji FOTO Šokirali se onime što je ubijeni šef Hamasa imao u džepu: U prvi trenutak nisu znali je li prava ili lažna

Pročitajte i ovo Skupi zahvat FOTO Alana otišla u Tursku popraviti zube, a onda je uslijedio horor: "Vikala sam i vrištala od bolova"