Fortenova na meti

Novi kibernetički napad: Cyber kriminalci iskoristili glas šefa Uprave i prevarili zaposlenike

Fortenova grupa postala je meta kibernetičkog napada. Cyber kriminalci koristili su glas šefa Uprave i poslali poruke višem menadžmentu kompanije u nekoliko država.

Cyber kriminalci izabrali su novu metu - Fortenova grupu i to na nesvakidašnji način.

Uz pomoć umjetne inteligencije preuzeli su glas šefa Uprave Fabrisa Peruška i poslali poruke višem menadžmentu kompanije u nekoliko država, ali i poslovnim partnerima tvrtke. U Fortenovi ne žele pred kamere, prijavili su policiji.

Iz Fortenove poručuju i da je u više navrata zaprimljena glasovna poruka Peruška koja je generirana uz pomoć nekog od alata umjetne inteligencije, a taj generirani glas zvuči kao pravi. Ovakve incidente prati i Nacionalni CERT.

"Možemo zaključiti kako se radi o ciljanim phishing napadima tzv. spear phishingu na visokopozicionirane osobe unutar kompanija kako bi se izvukla financijska korist tj. preusmjerilo plaćanje na određene račune", rekao je Jakov Kiš iz CERT-a

Poruke su dobivali putem WhatsApp aplikacije, tražila se žurnost u plaćanju s računa tvrtke. U policiji kažu riječ je o direktorskoj prijevari - prevarant se predstavlja kao direktor.

"Koji hini žurnost, dakle hitnost situacije, i dakle ta sredstva dolaze na račun prevaranta s time da traži od oštećenog da zaobiđe sve protokole autorizacije, sve sigurnosne korake", rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

U policiji kažu i da su posljednjih dana dobili više sličnih prijava iz niza kompanija. Savjet iz HUP-a je unaprijed smisliti proceduru kad je riječ o novčanim uplatama.

"I ako sam primio poziv s glasom nekog svog nadređenog s njegovog broja telefona da imam neku sigurnu riječ ili safe word koju moram izgovoriti. Druga varijanta je kad je riječ o takvim stvarima da moram imati više kanala komunikacije što znači nakon obavljenog poziva ja ponovno zovem tu osobu da provjerim ili pošaljem poruku", rekao je Zlatan Morić iz radne skupine za kibernetičku sigurnost HUP-ICT.

Umjetna inteligencija prevarantima olakšava posao.

"A nama, onim žrtvama koji smo na stražnjoj strani, jednostavno nam otežava jer ne možemo više vjerovati tko je s one druge strane linije jer se oni obično predstavljaju kao netko tko ima autoritet ili netko koga mi poznajemo", rekao je stručnjak za kibernetičku sigurnost iz Spana Ivan Osvaldić.

"Glasovi mogu biti prikupljeni na razne načine lažnim telefonskim pozivom ili nekom snimkom koja je dostupna na internetu ili drugim načinima za koje nismo još ni svjesni, a korištenjem alata napravljenim za reproduciranje glasova mogu se kreirati poruke kakve god se žele", rekao je Kiš.

Upozorava i roditelje da pripaze ako dobiju glasovne poruke od djece - da provjere svakako jesu li to doista njihova djeca ili se iza tih poruka kriju kriminalci.

Pročitajte i ovo Pozvali kupce da se jave Provjerite jeste li ga kupili: Podravka povlači mnogima omiljeni proizvod

Pročitajte i ovo Bruxelles Petrović otkrila detalje NATO samita: "Zelenski je dobio jasnu poruku, a Kijev to nije dobro primio..."