Četvrti po redu festival pjenušca i jagoda okupio je brojne zaljubljenike dobre kapljice i slasnih zalogaja.
"Divota, predivno je tako da zabavljamo se, guštamo, divno nam je vrijeme, pjenušći su super, jagode još i bolje tako da super prilika", rekla je Marija Gregov iz Zagreba.
Mnogi su ciljano stigli u ovaj kraj Hrvatske.
"Evo tu smo prvi put na Plešivici, prošli smo više manje dosta tih vinskih regija Hrvatskih, super nam je ovaj prvi dojam", poručio je Tomislav iz Splita.
Bez obzira što je festival jagoda i jenušća, jedan opušteni festival, kod pjenušca se mora biti oprezan. Prilikom otvaranja ajbitnije je držati mrežicu i čep zato što je svaki pjenušac zatvoren pod pritiskom od 6 bara i blago vrtiti bocu i čep držati u mjestu kako ne bi jako puknuo. Obavezno je pomirisati čep i blago uliti pjenušac bez dodirivanja čaše. Nakon toga se odmah može piti.
"Nastaju ovdje najbolji Hrvatski pjenušci koji su poznati od strane struke. Plešivićki pjenušći poznati su u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire, neki od naših vinara šalju pjenušce u Ameriku, Skandinaviju", kaže Petra Masnec iz TZ grada Jastrebarsko.
Sljubljuju se s jagodama, ali i...
"Dobro idu uz aperitivi radi svoje suhoće i svježine, a opet imamo i kompleksne pjenušće koji mogu popratiti širok spektar hrane", pojašnjava enolog Josip Korak.
Strast prema proizvodnji ima svoju, sada već povijest.
"S pjenušcima smo krenuli tamo ranih devedesetih godina. Plešivički vinogradi su viši kiselinama što odgovara proizvodnji pjenušaca", ispričao je Tomo Tomac, proizvođač pjenušca.
Koji ovaj kraj svrstavaju u sve prepoznatljiviju regiju, kada su Pjenušci u pitanju.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.