Sajam meda i ulja

Evo za što su dobri med i ulje!

Slika nije dostupna
S nešto više od 6 milijuna stabala maslina, Hrvatska je među vodećim proizvođačima maslinovog ulja u svijetu. Maslinari su svoje proizvode predstavljali u Zagrebu. Bjelovarčani su 'pak mogli uživati u brojnim delicijama i proizvodima od meda.

Meni gospođe Đurđice Poljak nezamisliv je bez maslinovog ulja. 'Vrlo često, gotovo svakodnevno, ga koristim', kazala je Đurđica Poljak, jedna od posjetiteljica.

Ulje nekad rezervirano za morske specijalitete, sada koriste i ljubitelji roštilja. 'Gril mažemo s maslinovim uljem, mislim meso na roštilju, to obavezno. To nam je stvarno prva liga', kazao je posjetitelj Joško.

I dok ga jedni koriste u kuhinji, drugi su otišli korak dalje - od ulja su dobili liker. 'Malo smo se igrali. htjeli smo napraviti jedan proizvod koji će biti prepoznatljiv na tržištu. Proizvodnja traje 8 mjeseci', kazao je uljar Mladen Prtenjača.

>> Proizvodnja meda - posao od kojeg se može živjeti

A s uljem se u kuhinji uistinu može stalno igrati – od samih predjela, jela, likera, miješanja s čokoladom.

Na jelovniku zdrave hrane, često je i med. Njegova ljekovita svojstva, odavno su prepoznata. 'On je dobar za dišne puteve, vole ga djeca, a i smanjuje višak masnoće u krvi', kazala je Vesna Balint, proizvođačica meda.

'Zlatni proizvod košnice' - propolis, nezaobilazan je u danima prehlade. 'Prirodni antibiotik, njega pijemo preventivno, a ne kad smo bolesni', kazala je Danica Belinčić, proizvođačica meda. Med, masline i njihova brojna ljekovita svojstva, pokazali su se kao odlični prirodni lijekovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook