Meni gospođe Đurđice Poljak nezamisliv je bez maslinovog ulja. 'Vrlo često, gotovo svakodnevno, ga koristim', kazala je Đurđica Poljak, jedna od posjetiteljica.
Ulje nekad rezervirano za morske specijalitete, sada koriste i ljubitelji roštilja. 'Gril mažemo s maslinovim uljem, mislim meso na roštilju, to obavezno. To nam je stvarno prva liga', kazao je posjetitelj Joško.
I dok ga jedni koriste u kuhinji, drugi su otišli korak dalje - od ulja su dobili liker. 'Malo smo se igrali. htjeli smo napraviti jedan proizvod koji će biti prepoznatljiv na tržištu. Proizvodnja traje 8 mjeseci', kazao je uljar Mladen Prtenjača.
>> Proizvodnja meda - posao od kojeg se može živjeti
A s uljem se u kuhinji uistinu može stalno igrati – od samih predjela, jela, likera, miješanja s čokoladom.
Na jelovniku zdrave hrane, često je i med. Njegova ljekovita svojstva, odavno su prepoznata. 'On je dobar za dišne puteve, vole ga djeca, a i smanjuje višak masnoće u krvi', kazala je Vesna Balint, proizvođačica meda.
'Zlatni proizvod košnice' - propolis, nezaobilazan je u danima prehlade. 'Prirodni antibiotik, njega pijemo preventivno, a ne kad smo bolesni', kazala je Danica Belinčić, proizvođačica meda. Med, masline i njihova brojna ljekovita svojstva, pokazali su se kao odlični prirodni lijekovi.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook