Djevojčica (11) i dječak (5) s broda na kojem je smrtno stradao njihov otac i dalje su životno ugroženi. "Postoji mogućnost da su se otrovali ugljikovim monoksidom jer im je u krvi povišena razina karboksihemoglobina", rekla je docentica Branka Polić na konferenciji za novinare u splitskom KBC-u.
Dodala je da su djeci ugroženi vitalni organi. "Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje", rekla je Polić.
Još tijekom utorka liječnici su objavili da su djeci otkazali svi vitalni organi.
Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV, javio je kasno sinoć da su u bolnicu vraćeni najbolji liječnici i medicinske sestre kako bi pokušali spasiti unesrećene Talijane, što dovoljno govori o ozbiljnosti njihove situacije.
Službene informacije o uzrocima trovanja, koje je vjerojatno dovelo i do smrti talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija, trebale bi biti objavljene tijekom dana. U splitskom KBC-u najavljena je konferencija za novinare u podne, koju ćete moći uživo pratiti na našem portalu.
Iako se isprva sumnjalo da su se talijanski turisti otrovali dagnjama koje su pojeli u jednom hvarskom restoranu, čini se da je krivnja ipak pala na ugljikov monoksid koji je, kako se neslužbeno doznaje, najvjerojatnije curio iz generatora brodskog motora. "Brod je zapečaćen do daljnjeg, a splitskoj policiji u obavljanju očevida će pomoći i ekipa stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu", kazala je za DNEVNIK.hr Rene Laura, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu.
Da dagnje nisu bile uzrok, svjedoči i činjenica da je hvarski restoran, u kojem su ih Talijani pojeli, ipak ponovno otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori uzeli uzorke hrane iz restorana i u njemu odradili svoj posao.
Vlasnik hvarskog restorana za Dnevnik Nove TV izjavio je kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. "Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija utvrdili su ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti", rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.
"Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana", rekao je vlasnik restorana.
Oko 10 sati u utorak u hvarsku je luku uplovio brod na kojem je bio mrtav Eugenio Vinci, talijanski poduzetnik, a još je petoro ljudi zatražilo je liječničku pomoć. Među njima su njegova supruga, djeca (5 i 11) te njegov prijatelj Bruno Mancuso, gradonačelnik grada Sant'Agata di Militello.
Mancuso je opisao da je svima pozlilo nakon jela. Vinci je u brodskom toaletu izgubio svijest i pao, a prilikom pada je udario u rub kade i preminuo.
"Nakon jela svima nam je bilo loše, možda od plinova ili od trovanja hranom. Neki od nas su se uskoro oporavili, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je također u kritičnom stanju. Mi smo u bolnici i nadamo se da će im se stanje popraviti u narednim satima. Lokalne vlasti istražuju slučaj i nadamo se da će razjasniti što se dogodilo. Više ćemo znati nakon autopsije tijela jadnog Eugenija", rekao je Mancuso. (Hina,S.V.)