nasjele su

Studentice htjele unajmiti stan u poznatom europskom gradu pa ostale bez tisuća eura: Policija otkrila kako su ih prevarili

Kartica, ilustracija Foto: Getty Images
Istarska policija je zaprimila dojave o dva slučaja prijevare.

Labinska policija je zaprimila prijavu slučaja prijevare pri kojem su dvije studentice prevarene prilikom traženja smještaja u Barceloni

Djevojke su putem društvene mreže pronašle oglas za najam stana u Barceloni i javile se na e-mail. Nakon što su dogovorile smještaj i izvršile uplatu na broj računa, kontaktirala ih je najmodavka da uplata nije prošla.

Studentice su ponovo uplatile traženi iznos, a nakon toga im se najmodavka prestala javljati. Policija nije objavila točan iznos bez kojeg su ostale, već samo da su prevarene za nekoliko tisuća eura

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja. Policija preporuča građanima da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj te da provjere recenzije.

Potrebno je provjeriti i je li osoba koja iznajmljuje smještaj za njega i odgovorna. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava.

Prije uplate novca potrebno je obaviti detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina doista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam za to i ovlaštena.

Prodavala kolica, počistili joj račun

Pulska policija zaprimila je prijavu 42-godišnjakinje koja je postala žrtva računalne prijevare.

Žena je na internetu objavila da prodaje dječja kolica. Putem poruke joj se javila nepoznata osoba koja je od nje zatražila adresu e-pošte, koju je 42-godišnjakinja poslala, a zatim je dobila poruku da su dječja kolica uspješno prodana i da je potrebno kliknuti na poveznicu aplikacije dostavne službe putem koje će joj biti uplaćeni novci.

Otvorila je poveznicu, unijela podatke bankovnog računa i kartice te primila obavijest o autorizaciji. Nakon toga je shvatila da joj je s računa skinuto nekoliko tisuća eura. Policija utvrđuje okolnosti događaja i pokušava pronaći počinitelja.

Policija savjetuje da se podatci o bankovnim karticama, PIN-u i CVV broju, kao i osobni podatci ne šalju nepoznatim osobama. Da bi novac bio uplaćen na račun je dovoljno dati samo IBAN.

Pročitajte i ovo Gradovi pod vodom FOTO Nestvarni prizori: Obilna kiša potopila Dalmaciju. Ne zna se je li cesta ili rijeka, automobil ili podmornica

Pročitajte i ovo Kraj potrage FOTO Tijelo malene Narin pronađeno u potoku: Obdukcija otkrila stravične detalje

Povezane teme