statistika o nekretninama

Vlada u petak predstavlja Nacionalni plan stambene politike! Demografski krah planiraju srediti i uređenjem 2500 stanova za mlade, ovo su kriteriji za njihovu dodjelu

Ilustracija Foto: Boris Kovacev/Cropix
Na potpomognutim područjima država upravlja s 11.000 stambenih jedinica. Dio njih treba obnovu, nakon čega ih Vlada planira dati mladima. Za petak je pak najavljeno predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike.

Država planira za mlade urediti 2500 stambenih jedinica koje se nalaze na potpomognutim područjima. 

Vladin program za tu namjenu obuhvaća ukupno 287 jedinica lokalne samouprave (općine/gradovi) i 11 jedinica područne (regionalne) samouprave. Novac za provedbu programa osiguran je iz sredstava EU-a u iznosu od 40 milijuna eura uz doprinos Republike Hrvatske od 15 posto.

Ukupno je, dakle, raspoloživo 46 milijuna eura, a stanovi i kuće u vlasništvu su države i njima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Kriteriji za dobivanje stana ili kuće poprilično su zahtjevni, no osnovni je kriterij da podnositelji zahtjeva neće smjeti imati više od 41 godine života i da u svom (su)vlasništvu on, ali ni ostali članovi obitelji navedeni u prijavi, nemaju nekretninu namijenjenu za stanovanje ili rentanje. Također, pravo na prijavu neće imati ni oni koji su (su)vlasnici poslovnog prostora ili građevinskog zemljišta u RH.

Prema onome što je objavila Vlada, prednost će imati mlade obitelji s više djece i nižim primanjima.

Dodatni bodovi dobivat će se na status djeteta nestalog ili stradalog branitelja i ratnog vojnog invalida, fakultetske diplome invaliditet i slično. 

Program ne uključuje osobe koje imaju više od 41 godine, a svejedno nemaju riješeno stambeno pitanje. 

Detalje o ovom Vladinu projektu potražite OVDJE.

Statistika o prodaji nekretnina

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je dobre vijesti za petak. Tada će biti predstavljen Nacionalni plan stambene politike. "Ono što je važno je to da želimo mladim osobama i mladim hrvatskim obiteljima omogućiti priuštivo stanovanje", izjavio je u četvrtak. 

Vladini planovi trebali bi dodatno oživiti tržište nekretnina koje je u prvom kvartalu 2024. godine zabilježilo smanjenu aktivnost, no u drugom kvartalu ponovno je oživjelo, što je pridonijelo stabilizaciji potražnje u prvoj polovini godine, uz tek blagi pad ukupnog broja transakcija, podaci su agencije za nekretnine Opereta objavljeni u utorak.

Statistika kaže da je u prvoj polovini godine ostvareno 67.415 evidentiranih kupoprodaja nekretnina, što je 0,86 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako ističu, Grad Zagreb i dalje je najtraženije područje za kupnju nekretnina, pri čemu se značajan broj transakcija odnosi na kupnju prve nekretnine. Osim stanovnika Zagreba, stanove u glavnom gradu često kupuju i ljudi iz drugih dijelova Hrvatske, motivirani školovanjem djece ili potencijalnom investicijom. U prvoj polovici 2024. godine najprodavaniji su bili stanovi površine do 65 četvornih metara.

"Najtraženiji stanovi u Zagrebu jesu oni veličine između 45 i 65 kvadrata, s jednom spavaćom sobom, u blizini javnog prijevoza. Trešnjevka sjever je najtraženiji kvart, a velik interes kupci pokazuju i za Novi Zagreb – istok te Trešnjevku jug, dok centar grada i Maksimir i dalje ostaju među najpoželjnijim kvartovima. Najmanji postotak kupnje stanova u prvoj polovini 2024. godine zabilježen je u podsljemenskoj zoni, na Pešćenici i u Vrapču-Podsusedu.

Stanovi u Zagrebu uglavnom se prodaju u roku od tri-četiri mjeseca", kaže Jelena Kravoščanec Todorović za Hinu te ističe kako je razlika između tražene i realizirane cijene 9,1 posto.

Pročitajte i ovo prvi čovjek Hamasa Potvrđeno da je vođa Hamasa mrtav: "Rekao vam je da je lav, a u stvarnosti..."

Pročitajte i ovo TUGA OD SJEVERA DO JUGA FOTO Potresne fotografije palestinske svakodnevice u Gazi