Stroža pravila

Država priprema nove promjene za pušače: I doktori i proizvođači traže da se uvede red

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Svaka treća osoba u Hrvatskoj puši, a uskoro bi mogle, prema novim pravilima, i uz zabrane. Zaživi li namjera da se postojeći zakon o duhanskim proizvodima promijeni, promijenit će se i neke stare navike.

Država pušačima sprema stroža pravila. Primjerice, želi zabraniti različite arome iz grijanih duhanskih proizvoda, ali i aditive koji su opasni za zdravlje. Svaka treća osoba u Hrvatskoj je pušač, a obiteljski liječnici kažu da im ni sada nije jasna razina štetnosti svega što se konzumira.

"To bismo onda mogli prenositi svojim pacijentima i onda smo zbog toga u vrlo nezahvalnoj poziciji da kršimo zakon", rekla je Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica i članica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

"Ne možemo pratiti što novi duhanski proizvodi rade zdravlju naših pacijenata, bilo da su to pozitivni pomaci za one koji puše ili negativni koji će se dogoditi s nekakvom dužom upotrebom", dodala je.

Zbog direktive Europske unije Hrvatska mijenja postojeći zakon.

"Kontrolira li itko te proizvode? Imamo dojam da ih je jako puno na tržištu, da su dostupni preko internetske prodaje", napomenula je Ćenan.

Poslodavci traže da se na tržištu napokon uvede red, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Mi smo stava da se ne mogu svi proizvodi koji su duhanski i srodni stavljati u isti koš. Stoga je važno sjesti s Ministarstvom zdravstva i u dobroj vjeri razgovarati o najboljem rješenju za zdravlje naših građana, za proizvođače", rekla je Marijana Filipić iz Koordinacije za duhanske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca.

Restorani i kafići već su morali udovoljiti zahtjevima. I sada se traži jasno označen prostor i ventilacijski sustav.

"Mi smo se s godinama prilagodili, inspekcijski nadzori su redovni i mislimo da s te strane neće biti problema", istaknuo je Hrvoje Margan, predsjednik Ceha ugostitelja.

Kazne Državnog inspektorata u desecima tisuća eura – nitko ne želi.

Pročitajte i ovo Raste vodostaj Hrvatska se priprema za velike poplave: "Sigurno dolazi, a mi znamo što nas čeka"

Pročitajte i ovo Kaos u Europi Dnevnik Nove TV razgovarao s Hrvatima pogođenim poplavama: "Mole ljude koji dolaze iz susjednih zemalja da odustanu od putovanja"