Sretan kraj

Majka djevojčice koja je bila najtužniji prvašić: ''Mislim, vjeruješ institucijama. Nevjerojatno, ali još uvijek vjerujemo''

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Cijela zemlja danas priča o potresnom pismu majke čija je djevojčica jučer morala razočarano otići iz škole jer je učiteljica na školskoj priredbi u razred pozvala sve prvašiće, ali ne i nju.

Naime, škola nije ni znala da djevojčica postoji. Cijela priča na kraju je dobila sretan kraj, ali postavlja se pitanje - tko je zakazao i kako se ovakvo što uopće moglo dogoditi?

Dirljivo pismo majke pokrenulo je lavinu reakcija. Mala Elena diže ruke u zrak i tako pokazuje koliko želi ići u Ali je prvog dana bila najtužniji prvašić. Na školskoj priredbi učiteljica je prozvala svu djecu, ali ne i nju.

"Stvarno je strpljivo čekala da se prozovu sva djeca, da ona dođe na red. I kad će Elena i kad će Elena, to se nije dogodilo", priča o svojem iskustvu Ana Vujnović, Elenina majka. A škola nije ni znala da Elena postoji, iako su roditelji dobili rješenje od Grada da dijete ide u tu školu.

"Mjesec dana dijete pripremaš za prvi dan škole. Dođeš prvi dan i onda ga nosiš van da drugi ne vide da plače i tak. Da ga smiriš nekak", kazao je Elenin otac, Ilija Vujnović za Dnevnik Nove TV.

Reagirala i ministrica

Nakon što je majka objavila pismo, reagirala je i ministrica Blaženka Divjak. A Gradski ured za obrazovanje u utorak je primio roditelje.

"Prije svega htjela bi se ispričati javnosti zbog ovog događaja", kazala je Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda za obrazovanje. Ali ipak tvrde formalno - pravnih propusta od strane Gradskog ureda nije bilo. "Majka kad je dobila rješenje Gradskog ureda mogla je otići u školu i javiti se za upis svoga djeteta u razred i ne bi bilo nikakvih problema" dodaje Berislavić.

Majka ističe da je rješenje dobila tek u petak poslijepodne. "Možda sam trebala u tom trenutku reagirati, ali obzirom da sam odradila poziv prema Gradskom uredu gdje mi je rečeno ne trebate kontaktirati školu, mi ćemo. Mislim, vjeruješ institucijama. Nevjerojatno, ali još uvijek vjerujemo. Međutim, nije bilo tako, oni školu nisu obavijestili da dobivaju novog učenika", kazala je Ana Vujnović.

Problem je na kraju brzo riješen. Elena ostaje u školi. "Mi čim smo saznali da to dijete postoji i da je upućeno u našu školu od gradskog ureda u roku od pet minuta smo ga upisali", kazao je ravnatelj škole, Milivoj Magrel. U njezinom razredu će tako umjesto propisanih pet, sjediti sedam učenika s poteškoćama u razvoju. Jedan je to od primjera koliko kronično školama nedostaje i prostora i ljudi za rad s djecom s poteškoćama. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr