Oglasio se i MORH

Vojna građevina koja je koštala 8 i pol milijuna eura ima vidljive probleme: Što se zbiva s Hrvatskim vojnim učilištem?

Iz skupe, moderne višekatnice u kojoj je Hrvatsko vojno učilište, morao je iseliti dio vojnika. Što ih je istjeralo iz smještaja, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Problemi se vide izvana, na fasadi. Još su veći unutar vojnog nebodera. Više od 40-ak kadeta i časnika koji u njemu borave zbog školovanja privremeno je preseljeno.

"Još se nisu niti navikli na novo, a njeni stanari, polaznici vojnog kampusa, iz višekatnice su morali iseliti. Polovica nebodera je zatvorena, jer se pojavila vlaga na više mjesta", objasnila je novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Ne zna se još kako je i uslijed čega nastala vlaga, koliko dugo to traje, je li i koliko oštećena izolacija zgrade, ni gdje curi.

"Razvod tople vode na tom dijelu građevine privremeno je zatvoren radi otkrivanja uzroka i otklanjanja nepravilnosti. Vještačenje je u tijeku i trenutačno nije poznat točan uzrok pojave vlage. Po prijavi korisnika pokrenuto je spomenuto vještačenje, te će po utvrđivanju uzroka kvar biti otklonjen u najkraćem mogućem roku", priopćio je MORH.

Vještak, koji je angažiran za nadzor, ne smije o tome govoriti. Pred kamere ne staju ni u Ministarstvu obrane.

"Jedna od energetski najučinkovitijih građevina u gradu Zagrebu", rekao je prije više od dvije godine Marijan Cvok iz Uprave za materijalne resurse MORH-a.

Tako su pred useljenje govorili o neboderu u kojem na 15
katova imaju sve, pa i posebnu kuhinju
, i na čijoj se gradnji, uređenju i namještaju rađenom po mjeri i narudžbi nije štedjelo. Pa otkud tako brzo nevolje?

"Ja gradim kuću, i već 30 godina, pa znam što je to s majstorima, izvrsno sve, plaćaš sve na vrijeme, i onda ti kapa", primjetio je Mirko iz Zagreba.

"Ako se već dogodilo, ništa se ne može napravit, jel tako", pita se Krešo. "Opet troškovi, nažalost!", dodaje.

Požurilo se s rezanjem vrpce i otvaranjem građevine i prije nego je sve bilo gotovo. A nakon niza kritika odustalo se od ugradnje jacuzzija na vrhu nebodera.

"Samostalno sam donio odluku. Nisam bio pod utjecajem članova Vlade", tvrdio je bivši ministar obrane Mario Banožić.

Izmijenila su se čak tri ministra obrane prije nego je vojni neboder završen. S radovima je rasla i cijena gradnje - plaćen je više od 8 i pol milijuna eura. Sada će trebati platiti i nove tehničke propuste zbog vlage koja je iselila dio vojske. Ne i ministra obrane Ivana Anušića koji u njemu, kažu, i dalje boravi.

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Znate li da Maja Šuput nije u braku s Nenadom Tatarinovim?

Pročitajte i ovo moguća prisutnost bakterija Nemojte je piti! Povlači se voda jednog proizvođača

Pročitajte i ovo Dodijeljene nagrade Ovo su najbolji učitelji i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li i vaš među njima