Heroj socijalizator

Pomagači na četiri noge također trebaju pomoć i društvo: "Sada više ne možemo zamisliti život bez njih"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Centar Silver poziva građane da se socijaliziraju sa psima koji će kasnije postati pomagači djeci i odraslima s poteškoćama.

Otprilike dvije godine treba psima u Centru Silver da postanu vodiči slijepih, pomoć ljudima u invalidskim kolicima ili pak djeci s autizmom. Da bi stekli potrebna znanja, važno je da žive s ljudima koji su im svojevrsni treneri. Zato iz ove ustanove za socijalnu skrb pozivaju građane da im se jave za ovu važnu funkciju. 

Toto, Aza i Arka traže obitelj. Oni su psi heroji koji će jednoga dana biti oči slabovidnih ili noge osoba s invaliditetom. Terapijski su i psi pomagači udruge Silver. S njima igra ne prestaje, a kako bi postali pomoćnici osobama s invaliditetom, traže obitelji ili pojedince koji bi ih socijalizirali.

"Bez socijalizatora nema pasa pomagača. U stvari socijalizatori nam odrađuju kako mi to volimo reći osnovnu i srednju školu, odnosno s tim psićima prolaze kroz svakodnevne situacije u kojima se čovjek nalazi. To će biti situacije u kojima će se korisnici i nalaziti da pas doslovce iskusi svakodnevni život, promet, buku“, rekla je Sandra Ševerdija, koordinatorica udruge Silver.

Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

Silver plaća troškove života i zdravlja psa na godinu dana. Potom se on vraća u ustanovu gdje još godinu dana pohađa pseći fakultet.

"Radimo s njima na bazičnim vještinama koje će im trebati na njihovom budućem poslu, tako da svi nauče kako reagirati na pokrete podvoca, kako stajati na raznim podlogama i onda ih vodimo u grad, na ulice da vidimo kako će reagirati“, rekla je Jenifer Ceia, pseća edukatorica.

Silverov uhodani godišnji ritam socijalizacije pasa sa volonterima svako se ljeto zbog godišnjih odmora uspori te nedostaje novih socijalizatora. Jedno takvo ljeto su se Zita i mama Melita odlučile biti dio ove plemenite misije.

"Ja sam prvo htjela nagovorit i na to mamu jer sam htjela psa, ali onda na kraju je jedan od benefita to što pomogneš osobi na kraju krajeva“, rekla je Zita, a njezina mama Melita je nadodala.

"Sada više ne možemo zamisliti život bez pasa, to smo sada novi mi - ljudi za pse, i to za Silverove pse“, rekla je Melita.

Pročitajte i ovo Na Floridi Počinje lov na opasne zmije: Trajat će 10 dana, dijeli se vrijedna nagrada

Njihov suživot sa psima uveseljava i susjedstvo - djecu iz kvarta koji sesvakodnevno pridruže u najslađem dijelu socijalizacije - maženju.

Doris je rekla kako voli pse zato što su jako slatki i vole se jako maziti, a Patricija je rekla da se obožava igrati sa psima. Iva je nadodala da su psi jako društveni i da se voli igrati s njima, dok je Andrej rekao da mu je drago što ih imaju u susjedstvu.

Kao prvi korak Silver vas poziva na uvodne šetnje gdje će te testirati vašu spremnost da budete dio ove plemenite misije pomoći.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Pročitajte i ovo Objavljeni detalji Policija otkrila tko je puštao ustaške pjesme i Tina Ujevića zaogrnuo HOS-ovom zastavom

Pročitajte i ovo U pomoć stigle brodice Drama na moru: Traga se za Britancem koji je ujutro pao s kruzera