Ne želi spekulirati

Ministar Butković komentirao istrage u Jadroliniji: Evo što je rekao o smjeni predsjednika Uprave Davidu Sopti

Na obilježavanju 40. godišnjice osnutka Fakulteta prometnih znanosti ministar Oleg Butković komentirao je istrage u slučajevima kvarova trajekata Jadrolinije Lastovo i Supetar.  

Ministar Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako istraga o nesreći na trajektu Lastovo u kojoj su život izgubila tri mornara još traje te da će mjere poduzeti po njezinom završetku, ne želeći do tada govoriti o tome hoće li smijeniti predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu.

To je rekao komentirajući činjenicu što se u medijima pojavio nacrt završnog izvješća o pomorskoj nesreći na trajektu Lastovo u medije, u kojem se spominje odgovornost predsjednika Uprave Jadrolinije Sopte.

"Tko god je pustio nacrt izvješća, nije time pomogao otkrivanju istine. Nemam uvid u nacrte niti u rad Povjerenstva koje vodi istragu. Kada dobijemo konačno izvješće, poduzet ćemo odgovarajuće korake", poručio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Butković je naglasio važnost provođenja upravne istrage u svim slučajevima pomorskih nezgoda, bez obzira na njihovu težinu, te istaknuo da i najnoviji incident s padom rampe na trajektu Supetar ukazuje na mogući sustavni problem.

"Istraga će pokazati postoje li nepravilnosti u sustavu upravljanja sigurnošću. Nije moguće da takav sustav ne postoji, jer on mora biti implementiran. Kako funkcionira, vidjet ćemo kada završi istraga", rekao je Butković.

O smjeni Davida Sopte...

Na pitanje o potencijalnoj smjeni Davida Sopte, Butković je bio suzdržan. "Pričekajmo da dobijemo konačno izvješće, a tada ćemo razgovarati o odgovornosti. Procedura se mora poštovati", ponovio je. 

Također je potvrdio da Ministarstvo provodi upravnu istragu prema Pomorskom zakoniku te da u ovoj fazi ne može davati spekulativne odgovore o kaznenoj odgovornosti jer to istražuje Državno odvjetništvo.

Ministar je odbio komentirati spekulacije o političkoj potpori Sopti i o činjenici da ga je premijer Andrej Plenković branio u svojim istupima.

Naglasio je kako se istraga mora dovršiti prije nego što se poduzmu daljnji koraci. "Kada dobijem završno izvješće, poduzet ću mjere koje su potrebne. Moramo se držati procedura i osigurati da se utvrdi odgovornost, ako ona postoji", poručio je Butković.

Butković je komentirao i najnoviji, jučerašnji incident pada rampe, ovaj put na trajektu Supetar, istaknuvši kako će, čim konačno izvješće bude dostupno, poduzeti sve potrebne korake ako se utvrdi odgovornost.

"Istraga je još uvijek u tijeku, a kada budem imao konačno izvješće, moći ću više komentirati. Moja je dužnost osigurati neovisnost istrage, bez vanjskog utjecaja", rekao je Butković na obilježavanja 40. godišnjice osnutka Fakulteta prometnih znanosti.

"Ako se utvrdi bilo čija odgovornost, poduzet ću odgovarajuće mjere", dodao je.

Pročitajte i ovo Zadnja upozorenja prije udara Apel stanovnicima Floride: "Klonite se ovih stvorenja, ona su nova opasnost, a nakon Miltona bit će oko vas"

Pročitajte i ovo Osnivač psihički bolesnik Pornoskandal u susjedstvu! Uhićeni članovi ruske sekte: Par zakupio hotel pa organizirao orgije

Pročitajte i ovo Sve je priznala Došla s mužem i djecom na odmor pa zavela tinejdžere u hidromasažnoj kadi: "Legla je ispred nas i rekla..."