Nakon niza godina povratak

'Bumerang djeca': Povratak roditeljima bolji od kredita i podstanarstva

Slika nije dostupna
'Bumerang djeca' naziv je za odrasle osobe koji su se odavno odselili od roditelja te se nakon niza godina poput bumeragna vratili u roditeljski dom.

Čak 57 posto mladih u dobi od 25 do 29 godina živi s roditeljima, pokazalo je istraživanje koje su 2008. godine proveli proveli dr. Anđelko Akrap i mr. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Više od 40 posto njih u dobi od 35 do 44 godine nema vlastiti stan i živi s roditeljima, piše news.crozila.com.

>> 'Problem je malen broj stanova koje si mladi mogu priuštiti'

>> Prvo zaposlenje tek s 30? Ništa čudno

Mladi se sve češće vraćaju u roditeljski dom je gotovo nemoguće uštedjeti za kupnju stana ako polovina primanja odlazi na podstanarstvo. Recesija  je također učinila svoje pa su slučajevi 'bumeranga' djece u zadnje vrijeme sve češći.

Prof. dr. sc. Anđelko Akrap za Crozilla.com kaže kako RH muči čitav niz problema, a odnose se na nepriuštivost stana mladim ljudima i nesigurno zaposlenje. 'Povratak u roditeljski dom s obitelji može biti samo trenutno rješenje jer se pokazalo da život s roditeljima onih koji imaju obitelj nije baš dobra odluka', pojašnjava.

Ne plaćaju stanarine nego štede

Bumerang djeca tako više ne plaćaju visoke stanarine i kredite nego s roditeljima dijele račune po pola, a stambeni kredit stavljen je na čekanje za neka bolja vremena. Iako je financijska strana kod ovakvog načina života prednost, minus je što je privatnost potpuno zanemarena.

Kristina, majka jednogodišnjeg djeteta ispričala je za Crozillu.com da se sa suprugom nakon dvije godine podstanarstva odlučila vratiti roditeljima. Razlozi su isključivo financijske prirode, a novac koji je dosad odlazio za podstanarstvo, stavljaju sa strane i štede.

Prema istraživanju profesora Akrapa dugo ostajanje doma ili povratak u obitelj posebno je izražen u Italiji i Španjolskoj i teško je različiti kada je povratak u roditeljski dom posljedica krajnje nužde. Prof Akrap kao pozitivnu stranu ovog fenomena navodi da upravo oslanjanje na obitelj znači da takva osoba nije socijalno isključena.

Za Nedjeljka Markovića, dipl. socijalnog radnika i predsjednika udruge Pragma, bumerang djece uz stambeno pitanje povezan je i s pitanjem zapošljavanja te podrške zajednice. Tvrdi da je separacija djece od roditelja u smislu stambenog odvajanja jedan je od ključnih događaja u daljnjem razvoju zdrave ličnosti mlade osobe.  'Za zdrav razvoj osobe nužna je barem jedna podržavajuća osoba u okruženju, a u slučaju 'bumerang' djece, to su upravo roditelji.', zaključio je Marković.

Povezane teme