Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u crnu statistiku

Prvo zaposlenje tek s 30? Ništa čudno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo zaposlenje tek s 30 godina, u Hrvatskoj i nije rijetkost.

Turistička sezona spašava situaciju, ali samo na dva do tri mjeseca. Stiže jesen, a s njom mnogima i povratak u mjesečnu statistiku Zavoda za zapošljavanje. Za smanjenje nezaposlenosti država je rebalansom osigurala 50 milijuna kuna. Plaže su sve praznije, pa je sve manje posla i za Miljenka Koricu. Šef kuhinje jednog zadarskog hotela zaposlen je kao sezonski radnik. Miljenko se ipak ne boji mjeseci koji dolaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre preporuke Koju srednju školu ili fakultet upisati: Objavljena zanimanja koja se najviše traže i ona koja bi trebalo "rezati" Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto"

>> Ugrožena stabilnost: Stvaramo izgubljenu generaciju

'Uvijek imamo mi kuhari između sebe neke ponude tako da uskačemo jedni drugima po restoranima, uvijek ima posla, u Zagrebu recimo od kuda sam tako da snađem se uvijek. Ja na birou praktički i nisam', kaže Miljenko. Ne čudi, jer kuhari su među pet top zaposlenih zanimanja. Pa tko želi raditi, može, no nisu svi te sreće. S prvim danima jeseni broj nezaposlenih koji je dosegao više od 280 tisuća ponovno će rasti.

Neki od mladih na burzi su i po pet godina

'Dakako imamo te instrumente i dodatna financijska sredstva kojima ćemo kroz mjere aktivne politike potaknuti zapošljavanje što je to moguće u većoj mjeri', kaže Kristina Alerić iz HZZ-a. Teško, sjetimo li se samo početka ove godine. Hrvatsko gospodarstvo još je na koljenima, a na Zavodu, unatoč statistikama koje pokazuju drugačije naša kamera zabilježila je velik broj mladih osoba, a neki od njih na burzi su i po pet godina. Neki navijaju da tako i ostane.

Dok je tako, teško ćemo uzlaznom putanjom. Zabrinjava i podatak da mlade osobe tek pred tridesetom nađu stalno zaposlenje. Marija, povratnica iz Sjedinjenih Država čeka ga godinu dana, neuspješno. Tek jedan poziv na intervju dobila je preko zavoda. Što zbog spore administracije, što zbog krize, a kod nekih i lijenosti, najbolje godine tako prolaze u čekanju. I ta navika, nažalost, teško se mijenja.

Mislite li da nezaposleni ne žele raditi, ili jednostavno posla nema?

  • Ne žele raditi.
  • Traže, ali posla nema.

Ukupno glasova:

>> Kriza: Loša godina za arhitekte

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene