Zastrašujući je i inspirativan

VIDEO Ovi prizori obišli su svijet: "Sve izgleda nestvarno. Čamci su već spremni..."

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Budimpešti su sve službe na nogama, čeka se dolazak vrhunca dunavskog vodenog vala.

Zastrašujući i inspirativan. Dunav u Budimpešti ovih dana nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

"Vidio sam prekrasnu Budimpeštu, budimpeštanski parlament i nažalost razliveni Dunav. Ali pogled je inače divan. Vrlo emotivno je to za umjetnika, prenijeti vjerno taj prizor", rekao je Peter Kozlovski.

Budimpeštu je ovih dana teško definirati. Dok se jedni svim silama trude obraniti grad od jednog od najvećih vodostaja u povijesti, drugima je nabujali Dunav turistička atrakcija.

Neobični prizor Parlamenta u vodi mnogi su poželjeli ovjekovječiti. Drugi pak nisu odoljeli malo i riskirati, ali mladost kao mladost, skače u vodu.

Nije svima do šale. U nekim ulicama u gradiću Santandreas, tri kilometra uzvodno od Budimpešte, voda je već došla do dvorišta, a vodeni val tek treba stići.

Čamci su spremni, a aplikacija s vodostajima stalno je na oku.

"Živimo bez struje cijeli dan. Još ćemo najmanje dva dana biti bez struje. Sutra ćemo još malo potonuti, ali ne znam koliko centimetara. Tu smo i čekamo", rekla je Kristina.

Tamas je došao provjeriti kolika je šteta. Prizor ga nije previše iznenadio.

"Navikao sam. Kada smo gradili kuću prije četrdesetak godina, znali smo da je to prostor koji pripada Dunavu. Izgradili smo je da to izdrži", rekao je.

Santandres je spreman koliko može biti. Budimpešta završni test polaže u subotu.

U Budimpešti je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, koja je izvijestila o stanju na terenu.

Štrbac je izvijestila da svi vjeruju da će Budimpešta biti obranjena. Učinjeno je sve na vrijeme da bi se područje obranilo, a ništa nije prepušteno slučaju. Nema nikakve užurbanosti te je sve pripremljeno unaprijed

Prizor budimpeštanskog parlamenta je obišao svijet, koji izgleda kao da je uronjen u vodu. Vodeni val još nije stigao, a poplava koja dolazi nekima je i turistička atrakcija. 

Svi oni koji žive uz Dunav dobro znaju što ih čeka te su Mađari poprilično spremni. 

Prema svim najavama, vodeni val koji stiže bi trebao biti 20 do 30 centimetara ispod onog povijesnog maksimuma iz 2013. godine. No pretpostavlja se da bi vodeni val mogao dugo trajati.

Voda se jako sporo povlači te preostaje vidjeti kakve će posljedice dugotrajno visok vodostaj ostaviti na područjima koja su se branila zečjim nasipima, odnosno koliko će oni izdržati. Što je duže nasip natopljen vodom, to je veća šansa da će negdje i popustiti. 

Pročitajte i ovo "Drastično smo napredovali" FOTO Srpska vojska pokazala čime raspolaže, a Vučić sipao pohvale: "Imamo i moćne rakete, među najjačima smo"

Pročitajte i ovo Akcija HGSS-a Tragedija na Pagu: Penjali se na stijenu, jedna je osoba poginula. Spašavao ih i helikopter HRZ-a