Pravi profesionalci

Rade od jutra do mraka, u kabini je i do 50 stupnjeva: "Dobro je da se uhićuju piromani"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U posljednja dva mjeseca, zračne snage sudjelovale su u gašenju više od 60 požara. S brigadirom Krešimirom Ražovom u Zemuniku je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Posljednja dva tjedna baza u Zemuniku nikada nije puna jer svaki dan polijeću kanaderi i air-tractori. Brigadir i zapovjednik 93. krila HRZ-a Krešimir Ražov opisao je kakvo je stanje u Zemuniku tijekom ove požarne sezone.

"U zraku su sada četiri kanadera i četiri air-tractora. Posade polijeću rano ujutro i slijeću u sumrak, nekada i iza 21 sat. Angažman je cijelodnevni, ali srećom uspješan.

Opisao je uvjete u kabinama.

"Dosta je vruće, i do 50 stupnjeva dok se ne poleti. Ima i klima, ali s obzirom na obujam posla, bude jako vruće", objasnio je.

"Ova protupožarna sezona bit će natprosječna. Značajna su posljednja dva tjedna tijekom kojih smo odradili 500 sati rada. Tim tempom u mjesec dana ćemo prijeći 2000 sati, ali nadamo se da će ovaj tempo ipak ublažiti kiše. Za sada smo iznad 700 sati što nas svrstava u prosječnu sezonu, a vidimo da će ona biti iznadprosječna", usporedio je 2024. s protupožarnom 2017. godinom.

Vatrogasci su morali braniti i vojnu bazu u Zemnuniku.

"Naši piloti su profesionalci. Tu nema mjesta emocijama. Kad je požar 30. srpnja skoro ušao u vojarnu, bilo je to naporno, gasilo ga je 10 aviona. Sačuvali smo i infrastrukturu i živote", rekao je.

Upitan o emocijama koje proživljava kada stignu vijesti o uhvaćenim piromanima i onima koji su požare podmetnuli, rekao je kako smatra da je dobro da se te osobe uhićuju.

"Situacijsko-operacijsko središte u Divuljama i Operativno vatrogasno zapovjedništvo su oprezni i svake godine opremljeniji. Uskoro će biti nemoguće podmetnuti vatru", rekao je i upozorio sve da to ne čine jer podmetanje požara neće proći nekažnjeno. Podsjetio je i na drastične kazne.

"Imamo dovoljno posada, ispravnost aviona je odlična i uspijevamo se boriti i s najvećim požarima. Obuka traje pa ćemo uskoro imati nova dva kapetna na air tractorima i nove pilote. Radimo svoj posao i čuvamo Lijepu našu", rekao je brigadir Ražov novinarki Dnevnika Nove Tv Sanji Jurišić.

  Pročitajte i ovo Prekršajni nalog Crnogorac pokušao ući u Hrvatsku, zaustavili ga na granici: Kada su policajci zavirili u auto, imali su što vidjeti

  Pročitajte i ovo bakterije i fekalije Na poznatoj plaži inspektorat zabranio kupanje: Postoji opasnost od zaraznih bolesti

  Pročitajte i ovo Archie Matthews Nisu ga našli: Ovo je 19-godišnji Britanac koji je pao s kruzera kod otoka Jabuke

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.