Pokrenuta istraga

USKOK objavio detalje: Sad se zna za što se tereti Škoriće i Sandu Bajtl

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
USKOK je pokrenuo istragu protiv bivšeg čelnika Hrvatskih cesta (HC) Josipa Škorića zbog sumnji u namještanje milijunskih poslova svom rođaku, predsjedniku Uprave Osijek Koteksa i direktorici osječke tvrtke Structivo koji su osumnjičeni da su ga podmitili.

Policijski službenici osječke Službe PNUSKOK-a dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1964., 1961.) i jednom hrvatskom državljankom (1974.) zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

USKOK, koji nije naveo identitete, priopćio je da je istragu pokrenuo nakon policijske kaznene prijave i izvida tzv. poreznog USKOK-a te da je za osumnjičene zatražio istražni zatvor. O tom će prijedlogu, na ročištu zakazanom za 18 sati, odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Riječ je o bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću, njegovom bratiću Zoranu Škoriću te Sandi Bajtl. Tijekom subote pretraženi su im domovi i druge prostorije na području Zagreba, Osijeka i Vukovara, a oni su prevezeni na ispitivanje u zagrebačko sjedište USKOK-a nakon čega su prenoćili u policijskom pritvoru.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je prvoosumnjičeni Josip Škorić za vrijeme obavljanja dužnosti predsjednika Uprave HC-a, u kojem je bio odgovoran za zakonito i pravilno poslovanje, organizaciju, koordinaciju i kontrolu cjelokupnog procesa rada kao i donošenje poslovnih odluka, primio mito od ostalih dvoje osumnjičenih. 

Naime, sumnja se da je, sukladno prethodnom dogovoru, kao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić primio mito od drugoosumnjičene Sande Bajtl i trećeosumnjičenog Zorana Škorića, svojeg bratića, kao protuuslugu za dodjelu poslova njihovim tvrtkama. Poslovi su se odnosili na rekonstrukciju cestovnih prometnica ukupne vrijednosti oko 10 milijuna eura na javnim natječajima HC-a. Pri odrađivanju ugovorenih poslova, trećeosumnjičeni Zoran Škorić je kao podizvoditelja angažirao društvo iz Osijeka koje je u vlasništvu drugoosumnjičene Bajtl.

Prema prethodnom dogovoru, za dobivene poslove Zoran Škorić i Sanda Bajtl su Josipu Škoriću financirali radove na obiteljskoj kući u Osijeku te su mu nabavili osobni automobil i pripadajuću opremu.

Tijekom svibnja 2023. godine Zoran Škorić je za bratića Josipa nabavio automobil vrijedan najmanje 66.900 eura, a naknadno je platio i dodatnu opremu za isti automobil vrijednu 3.500 eura. Osim toga je dogovarao financiranje dijela građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući, dok je Sanda Bajtl putem svojeg trgovačkog društva plaćala izvođenje građevinskih radova te nabavku materijala i opreme za obnovu Škorićeve obiteljske kuće u vrijednosti više od 52 tisuće eura. Kako bi prikrili stvarnu prirodu navedenih plaćanja prijenos vlasništva osobnog automobila s prodavatelja nije izvršen, dok je Bajtl plaćanja iskazala kao trošak uređenja vlastite nekretnine u Osijeku.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih troje su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava, izvijestilo je Ravnateljstvo policije u nedjelju. 

USKOK je također izvijestio da je temeljem kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata financijskih izvida koje je proveo Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje osumnjičenih. 

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.
 

Oko ove akcije, ali i svega što DORH radi kako bi dokazao kriminal i korupciju kroz kvalitetne optužnice, gost Dnevnika Nove TV od 19 sati bit će glavni državni odvjetnik Ivan Turudić.
 

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo magnituda 4,4 Jak potres u BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Srušio se TV, treslo je 20 sekundi"