Naveo razlog

Gradonačelnik Varaždina o ilegalnom deponiju: "Nažalost, zagađenje okoliša ne može se prijaviti policiji i DORH-u..."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj rekao je da neće biti kaznenog progona zbog ilegalnog deponija na gradilištu POS naselja, naveo i razlog.

Zbog ilegalnog deponija otpada pronađenog na gradilištu budućeg POS naselja u Varaždinu neće biti kaznenog progona, rekao je u srijedu gradonačelnik Neven Bosilj, uz obrazloženje da je nastupila zastara.

Ilegalni deponij otpada pronađen je nedavno prilikom iskopa temelja prve zgrade novog POS naselja i prostora za garažu i dosad je iskopano 600 tona otpada, ali se očekuje da će ukupno biti tisuću tona.

U priopćenju gradonačelnik Bosilj podsjeća da je zastara za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom 15 godina te ističe da se, s obzirom na to da su između ostalog otpada pronađene i novine Varaždinske vijesti s datumom iz prosinca 2002., što sugerira da je to bilo vrijeme nastanka deponija, "nažalost ne može prijaviti policiji i DORH-u počinjenje tog kaznenog djela jer je nastupila zastara kaznenog progona".

"Kao gradonačelnik grada koji je u prošlosti imao velikih poteškoća oko postupanja s otpadom, a što je bilo posljedica neodgovornih bivših gradskih vlasti, založit ću se kod saborskih zastupnika s područja Varaždina i Varaždinske županije da se pooštre kazne za djela protiv okoliša”, poručio je Bosilj.

Dodao je da će se na taj način automatizmom znatno povećavati i vremenske odredbe za zastaru, a u tim okolnostima će se "ostvariti pretpostavke za kazneni progon ovakve neodgovornosti i štetnosti za okoliš, a potencijalno i na zdravlje".

Bosilj dodaje da se, bez obzira na to što je na gradilištu pronađen deponij ilegalno odloženog otpada, radovi na izgradnji prve zgrade POS naselja nastavljaju zadanim tempom, dok će se otpad ukloniti sukladno zakonskim normama Republike Hrvatske.

"Rok završetka prve zgrade je rujan 2025. godine. Paralelno se projektiraju druga i treća zgrada i rok za ishođenje građevinskih dozvola je 31. prosinca 2024. te će se početkom 2025. raspisati javna nabava za izgradnju tih dviju zgrada”, istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Pročitajte i ovo "Dimilo se..." VIDEO Policija otkrila zašto su Velika Gorica i okolica ostali bez struje, oglasio se i HEP

Pročitajte i ovo Zatražena obdukcija Stravični detalji tragedije na bazenu: Pumpa povukla dječaka (6) na dno i zarobila ga, panično ga pokušavali iščupati

Pročitajte i ovo VELIKA ŠTETA FOTO Ogromni krateri: Pogledajte slike uništenja u Izraelu nakon iranskog raketnog napada