koristili južnu rutu

Uhićene dvije osobe iz BiH zbog krijumčarenja migranata u Hrvatsku

Ilustracija Foto: Getty Images
Dvoje ljudi iz Bosne i Hercegovine uhićeni su zbog krijumčarenja migranta u Hrvatsku. Ovo je samo jedan u nizu slučajeva pokušaja krijumčarenja migranata ove godine.

Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) uhitili su dvije osobe s područja Hercegovine koji su iz BiH krijumčarili migrante u Republiku Hrvatsku i zemlje Europske unije koristeći južnu rutu kroz tu zemlju koja je postala aktualna s povećanjem migrantskoga vala u ovoj godini.

U pretresu stambenih i pomoćnih objekata na dvije lokacije u Grudama i Tomislavgradu otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenome postupku nakon čega su uhićene dvije osobe, priopćila je SIPA.

Njih se tereti za sudjelovanje u organiziranome kriminalu krijumčarenja migranata. U istrazi koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dokumentirano je više slučajeva krijumčarenja na desetine migranata s teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Hrvatske i zemalja Europske unije.

Pročitajte i ovo sjednica Vlade Plenković objavio jako dobru vijest za Hrvatsku

Migranti najviše ulaze u BiH iz Srbije, nakon čega većina pokušava na području bihaćke krajine ući u Hrvatsku i nastaviti dalje putovati u druge zemlje Europske unije. Dio migranata pokušava ući u Hrvatsku i južnom rutom, na području Hercegovine, koja je oživjela ove godine s porastom broja migranata.

Po podacima ravnatelja Granične policije BiH Mirka Kuprešakovića, u prva dva mjeseca ove godine broj migranata koji su ilegalno ušli u BiH veći je za skoro 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povezane teme