U Aljmašu kod Osijeka, dozrele su prve marelice. I to one s pogledom na Dunav. Među beračima, nova sorta. Umjesto skupih domaćih ili jeftinijih stranih radnika, plodove ubiru gosti i turisti.
"Radim u Austriji i trenutno sam na odmoru i evo čuli smo za ovu ponudu pa smo došli da vidimo šta se nudi", rekao je Radenko Novaković iz Markušice.
Svatko ubire koliko može i želi.
"Ugodno i korisno spojili, povela i mamu da se malo razonodi u voćnjaku i nadam se da ćemo imati i nešto korisno od toga", ispričala je Mirjana Novaković iz Silaša.
Plaća se po kilogramu ili gajbici.
"Puno je jeftinije nego na tržnici i osim toga, divan izlet", kaže Marija Šijaković iz Osijeka.
Izlet u voćnjak, odnosno rekreativna berba novi je trend na istoku Hrvatske. Neradni dan mnogi su odlučili provesti - radno. Ali bez rokova, pritisaka i stresa. Uz to, cijena ovih marelica je četiri puta manja. Kilogram je jedan euro, a na tržnici tri ili četiri.
"Preskočim organizaciju berača, preskočimo transport do skladišta, trošak ambalaže je znatno smanjen i naplata je momentalna", objasnio je proizvođač voća Domagoj Škobić.
Nema problema ni s radnicima.
"Cijena sata je došla već do sedam eura, što je zaista nerealno na ovu inflaciju i koliko onda ta marelica, odnosno kajsija ili trešnja treba koštati", požalio se Škobić novinarki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.
Dan otvorenih vrata organiziran je i na plantaži trešanja koje u Puli, Dubrovniku i Splitu stoje čak 10 eura. U ovom voćnjaku na području Aljmaša trešnje su jedan euro.
Berba se nastavlja i idućih dana. Voće koje ostane ići će na zagrebačko tržište i u Dalmaciju, ali zbog troškova rada, ambalaže i transporta, po višestruko višim cijenama.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.