Novi trend

Voće možete kupiti i za manje novca, ali pod jednim uvjetom: "Jeftinije je nego na tržnici, a i divan je izlet"

Stigle su prve marelice, i to dva tjedna ranije nego inače. Najskuplje su na splitskoj i riječkoj tržnici, gdje za kilogram treba izdvojiti 6 eura, dok su u Osijeku 2 eura jeftinijie. A najjeftinije su one koje si sami uberete. Takve su berbe sve popularnije u Slavoniji, gdje su vlasnici kupcima otvorili vrata svojih voćnjaka.

U Aljmašu kod Osijeka, dozrele su prve marelice. I to one s pogledom na Dunav. Među beračima, nova sorta. Umjesto skupih domaćih ili jeftinijih stranih radnika, plodove ubiru gosti i turisti.

"Radim u Austriji i trenutno sam na odmoru i evo čuli smo za ovu ponudu pa smo došli da vidimo šta se nudi", rekao je Radenko Novaković iz Markušice.

Svatko ubire koliko može i želi.

"Ugodno i korisno spojili, povela i mamu da se malo razonodi u voćnjaku i nadam se da ćemo imati i nešto korisno od toga", ispričala je Mirjana Novaković iz Silaša.

Pročitajte i ovo 80. obljetnica Ratna žrtva ove države bila je ogromna, ali više nisu dobrodošli: "Kad postoji osoba, postoji problem"

Plaća se po kilogramu ili gajbici.

"Puno je jeftinije nego na tržnici i osim toga, divan izlet", kaže Marija Šijaković iz Osijeka.

Izlet u voćnjak, odnosno rekreativna berba novi je trend na istoku Hrvatske. Neradni dan mnogi su odlučili provesti - radno. Ali bez rokova, pritisaka i stresa. Uz to, cijena ovih marelica je četiri puta manja. Kilogram je jedan euro, a na tržnici tri ili četiri.

"Preskočim organizaciju berača, preskočimo transport do skladišta, trošak ambalaže je znatno smanjen i naplata je momentalna", objasnio je proizvođač voća Domagoj Škobić.

Pročitajte i ovo BORBA ZA METROPOLU Što stoji iza plinskog rata u Zagrebu? Dnevnik Nove TV dobio na uvid razotkrivajući mail: "Više nitko neće ništa pričati, u strahu su"

Nema problema ni s radnicima.

"Cijena sata je došla već do sedam eura, što je zaista nerealno na ovu inflaciju i koliko onda ta marelica, odnosno kajsija ili trešnja treba koštati", požalio se Škobić novinarki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Dan otvorenih vrata organiziran je i na plantaži trešanja koje u Puli, Dubrovniku i Splitu stoje čak 10 eura. U ovom voćnjaku na području Aljmaša trešnje su jedan euro.

Berba se nastavlja i idućih dana. Voće koje ostane ići će na zagrebačko tržište i u Dalmaciju, ali zbog troškova rada, ambalaže i transporta, po višestruko višim cijenama.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.