Smanjenje otpada od hrane

Bankom hrane protiv bacanja namirnica: "Najviše su potrebni konzervirana hrana, brašno, šećer, ulje..."

Luka Jalžabetić - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebački Crveni križ povećava količinu donirane hrane u Zagrebu. Cilj je smanjiti bacanje hrane. Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec javila se uživo iz zagrebačkog skladišta Crvenog križa.

Galerija 1 1 1

Djelatnici zagrebačkog Crvenog križa će moći sa novim vozilima obilaziti donatore koji svakodnevno doniraju i slagati pakete za korisnike.

Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec razgovarala je s Lukom Jalžbetićem, voditeljem Banke hrane Crvenog križa Zagreb.

Pročitajte i ovo Ozbiljan rizik Provjerite zalihe: Iz prodaje se zbog salmonele povlači popularna kobasica

U skladištu zagrebačkog Crvenog križa nalazi se takozvani socijalni dućan gdje se svaki dan preuzimaju paketi hrane, a Luka ih dijeli i organizira.

"U jutarnjim satima smo prikupili preko 500 kila hrane, to je uobičajena cifra. Korisnici su ljudi starije životne dobi, ali imamo i mlađe osobe, oko 300 osoba mlađih od 18 godina. Najviše su potrebni konzervirana hrana, brašno, šećer, ulje, sol", rekao je. 

Pročitajte i ovo U Velikoj Britaniji Panika zbog velikog porasta broja zaraženih koronom: U bolnice se vraća nošenje maski

"Mladi su uglavnom ostali bez posla i u vrijeme inflacije nemaju od čega živjeti. Što se tiče količine namirnica, trenutno stojimo dobro, ali ovim putem želim pozvati sve pravne i fizičke osobe, ako su u mogućnosti, da doniraju", dodao je Luka. 

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona ispravne hrane. 

Više pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.