Kako se bliži Božić, tako se sve više razmišlja o blagdanskom stolu. Na njemu bi mnogi za Badnjak htjeli bakalar, ali iz godine u godinu cijena mu sve više raste. Srećom, alternative uvijek postoje.
Gužve su na splitskoj ribarnici. "Kupuju najviše mola, grdobine, sipe, lignje... Dosta sam baš prodala lignji", rekla je prodavačica Silvana.
Cijene su visoke, ali se za riblji ručak ne štedi. Ide Badnjak, a s njim i kralj sjevernih mora - bakalar. Na sjeveru ga svi ga žele za ručak, ali će ga kraljevski i platiti.
Cijena sušenog bakalara u trgovinama kreće se od 45 do nevjerojatnih 60 eura. Jedna od opcija je i da za vas kuhaju drugi.
"Šta se tiče cijena, one su jako skočile u nabavi. Mi ga u svom restoranu plaćamo oko 46 eura za kilogram", rekao je ugostitelj Danijell Nikolla.
Stoga se ekonomska situacija vrlo jasno može sažeti: "Tko je prije jeo kovača, sad jede grdobinu, tko je jeo grdobinu, sad jede oslića. I tako mi nekako stepenicama idemo prema srdeli", rekla je prodavačica Tatjana Milinar.
"Cijena joj je ipak najpovoljnija i jutarnja srdela po četiri eura nešto je što si ljudi relativno mogu priuštiti, a ipak je možda i najzdravija od svih", rekao je prodavač Antonio.
Kao dobra zamjena za bakalar često se koristi i oslić, a alternativa za fini obiteljski ručak ima bezbroj. "Umjesto njega uzimaju lignje i sipe. Crni rižot od jedne sipe, recimo od kilograma, mogu napraviti za četiri do pet osoba", rekla je prodavačica Marija.
Iako ga smatramo neizostavnim, bez bakalara se ipak može, a čini se i mora.