Nakon strašnih požara

Plenković: "Nisam čuo da vatrogascima fali nešto od opreme"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stanje je dobro, u požarima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori nema ozlijeđenih, ni jedan objekt nije izgorio, a šteta u Parku prirode Biokovo manja je nego se činilo na početku, rekao je premijer Andrej Plenković nakon posjeta Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Makarskoj i sastanka s vrhom Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj i sastao se sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, kao i čelnim osobama Hrvatske vatrogasne zajednice, gradonačelnicima i načelnicima te vatrogasnim zapovjednicima svih vatrogasnih postrojbi s područja makarske rivijere, a obišao je i požarište Gornji Tučepi i Gornja Podgora.

"U ovoj je godini već 3700 požara na otvorenom, još oko 3000 požara na objektima - to je rezime protupožarne sezone, sezone u kojoj zasad možemo reći da Hrvatska vatrogasna zajednica i sve sastavnice domovinske sigurnosti, a tu zahvaljujem i civilnoj zaštiti, i policiji, i vojsci i, naravno, i Crvenom križu, i HGSS-u, i Hrvatskim šumama, i svim jedinicama lokalne samouprave i ljudima koji su se organizirali i angažirali, prilično dobro suzbijamo ove požare, i s obzirom na velike vrućine, možemo reći da je situacija prilično solidna", rekao je Plenković na sastanku.

Premijer Andrej Plenković Foto:DNEVNIK.hr


Istaknuo je da su ulaganja u vatrogastvo bila enormna u njegovu dosadašnjem mandatu, a idući potez bit će vidjeti što se može s iznosima za DVD-ove. "Od srca čestitam da nije bilo ljudskih stradanja", istaknuo je.

"Požari nastaju uglavnom iz nepažnje, a važno je najstrože sankcionirati one koji ih namjerno pale", rekao je u izjavi za medije nakon sastanka. Naglasio je da je najvažnije da nema ozlijeđenih i da nema izgorjelih objekata, a čak su i štete u Parku prirode Biokovo manje nego što se činilo na početku. "Temeljem ovih iskustava treba učiniti napore u bojoj prevenciji, u krčenju šuma, u prohodnosti tih požarnih šumskih puteva kako bi vatrogasci i adekvatna vozila mogla doći u uvjetima noći i velikoga vjetra kad zračne snage nisu u mogućnosti djelovati", dodao je.

Dobra vijest za DVD-ove

Osvrnuo se na plaće vatrogasaca i najavio da će nakon Vladine odluke o povećanju plaća sljedeća zadaća biti dogovoriti u suradnji s DVD-ima minimalni standard, koliki financijski iznos mogu snositi lokalne jedinice, a koliko Vlada još kroz proračun može pomoći vatrogascima: "Čelnicima DVD-a nije jednostavno pronaći ljude koji bi u sezoni bili vatrogasci zbog privlačnosti plaća u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu."

Istaknuo je i da treba poboljšati održavanje šuma i krčenje puteva te zahvalio i vatrogascima i svim vatrogasnim postrojbama koje su došle u ispomoć iz drugih županija: "Centar u Vučevici omogućuje da dodatne snage mogu biti upućene na požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i drugim županijama."

"Moramo naći načina da vlasnike zemljišta učinimo odgovornijima"

"Sugestije i iskustva s terena su nam važni", kazao je i govoreći o tome da je potrebno riješiti problem zemljišta da ne bude neobrađeno i podložno požarima, dodatno podsjetio da je resorna ministrica već obavila razgovore o toj temi.

"Moramo naći neke mehanizme poticanja onih koji imaju svoju zemlju, parcele, a drže ih zapuštenima, kako da vlasnike učinimo odgovornijima. Ako imate na jednoj lokaciji urađen krasni maslinik ili vinograd, a s druge strane imate područje koje je zaraslo i koje će kod požara napraviti dodatnu štetu i okolnim parcelama, onda moramo naći način kako da vlasnike učinimo odgovornijima”, kazao je Plenković.

Upitan o sredstvima potrebnim vatrogascima, kazao je da nije čuo da nekome fali nešto od opreme i da će potrebno biti nadoknađeno.

Pročitajte i ovo Tragedija u Slavoniji FOTO/VIDEO Dvojica prijatelja poginula gotovo na kućnom pragu, rodbina neutješna: "Sve sam gledala s prozora..."

Pročitajte i ovo Obala Floride Uragan dopuhao pakete vrijedne milijun dolara: Pronašao ih slučajni prolaznik

Požar u Tučepima i Podgori bio dug 18 kilometar

Prošlotjedni požar na području Tučepa i Podgore bio je dug 18 kilometara, opožareno je 800 hektara.

"U gašenju požara na području Tučepa i Podgore bilo je angažirano 1060 vatrogasca, opožareno je 800 hektara površine, ali zahvaljujući vatrogascima požar nije zahvatio kuće", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je kako je iznimno važno da nitko o vatrogasca nije ozlijeđen.

U gašenju požara na području Tučepa i Podgore po prvi je put korišten novoizgrađeni vatrogasni centar Vučevica kao baza vatrogascima koji su stizali iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Tucaković je najavio raspisivanje natječaja za nabavu 34 vatrogasne cisterne i 149 vozila koji će se financirati sredstvima Europske unije, a isporuka se očekuje tijekom iduće dvije godine. Kazao je kako će se nabaviti i 10.250 zaštitnih odijela za vatrogasce te da će se u Hrvatskoj uspostaviti vatrogasna mreža radi pomaganja lokalnim zajednicama.

Na sastanku je bio i ministar obrane Ivan Anušić koji se zauzeo za rješavanje uzroka požara rekavši kako se treba više posvetiti sprječavanju požara koji nanose štetu imovini građana i turizmu.

Svega 20 minuta od dojave o požaru do početka gašenja

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević izvijestio je kako su od primitka dojave o izbijanju ovoga požara u roku od 20 minuta vatrogasci bili na terenu i počeli s gašenjem. Tako brza intervencija vatrogasca, dodao je, uslijedila je unatoč činjenici da se radilo o večernjim satima. "Taj vremenski razmak za stizanje na požarište bio bi još kraći da je požar buknuo po danu," dodao je.

Lokalni vatrogasni dužnosnici i predstavnici lokalne vlasti upozorili su na problem uskih puteva koji otežavaju pristup vatrogasnim vozilima i cisternama, te je, kako su rekli, potrebna nabava manjih vozila za takve terene. Također su istaknuli kako tijekom četiri mjeseca turističke sezone dio vatrogasca odlazi raditi u turizam radi većih primanja, te su stoga potrebne veće plaće kako bi se zadržalo vatrogasce.