"Nešto se mora pisati"

Plenković u svom stilu o tragediji u Malom Lošinju: "Ovo se koristi za činjenje štete Vladi"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Premijer Andrej Plenković komentirao je tragediju u Malom Lošinju. Smatra da predsjednik Uprave David Sopta ne bi trebao dati ostavku.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak na Svetoj misi povodom blagdana Velike Goste u Svetištu Majke Božje Trsatske, a pridružio mu se i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Nakon mise u izjavi za medije komentirao je tragediju koja se dogodila u Malom Lošinju i u uslijed kojeg su tri mornara poginula, a još dvojica su ozlijeđena. 

"Ovo se koristi za činjenje štete Vladi, ali navikli smo na to, ovo nam je treći mandat. Nema ni teoretske šanse da podlegnemo vanjskom pritisku dok istraga ne utvrdi što se dogodilo", rekao je premijer.

Objasnio je i zašto je čekao s izjavom pet dana. 

"To je naša normalna komunikacija. Ministar je bio na TV, Sopta je bio na TV. Nema potrebe da predsjednik Vlade komentira sve. Izrazili smo sućut obiteljima, Jadrolinija će brinuti o obiteljima poginulih. Sve se napravilo onako kako treba", rekao je Plenković. 

Komentirao glasine o Soptinoj ostavci

Osvrnuo se i na dopise koji su iz sindikata godinama slali ministru Butkoviću i u kojima su ga upozoravali na probleme s brodovima Jadrolinije. 

"Na što se upozoravalo? Brod se gradi da bi dugo trajao. Ne radi se za pet ili deset godina, radi se za više desetljeća, zato postoji održavanje, zato postoje sigurnosne službe, što Jadrolinija ima jer je ozbiljna i odgovorna kompanija. Svaki brod godišnje prolazi redovite tehničke kontrole. Nitko ne bi riskirao sigurnost putnika i posade", rekao je premijer i dodao kako Vlada investira u Jadroliniju.

Premijer je komentirao i glasine o tome da se tražila ostavka predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte. 

"Zaboravite to. Znam da se nešto mora pisati, ali nema koristi od toga, idete u krivom smjeru. To je prije par godina napravio ministar Krstičević i bio sam protiv toga. Kakve on veze ima s padom aviona", rekao je Plenković i dodao da, dok ne završi istraga, neće komentirati što se dogodilo na trajektu.

Ovako je Plenković odgovorio na pitanje novinarke povezano s izjavom predsjednika Nadzornog odbora koji je upozorio na krivu politiku kojom se Jadrolinija vodi. Posebice se osvrnuo na slučaj nabave polovnih brodova, ali i kvarovima na brodu Oliver.

"Ne donosimo odluke na temelju rekla-kazala"

"Što želite, da mi u istom trenu kupujemo nove vojne i civilne avione, da obnavljamo vlakove i autobuse u svim mogućim gradovima, sada i flotu Jadrolinije. Od 2018. do danas Jadrolinije je investirala u 18, za njih, novih plovila. Ako je predsjednik NO-a imao nekih problema s time, pronaći ćemo novog - vrlo jednostavno“, rekao je Plenković.

"Što se tiče broda Oliver, na kraju je ispalo da je to bio jako popularan brod na obljetnicu smrti Olivera Dragojevića. Svi su htjeli na njega“, rekao je premijer.

"Temu ostavke pokrenuo je onaj koji je htio našteti Vladi, ministru, Jadroliniji… te teme nema dok mi o njoj ne odlučimo, a mi ju ni ne razmatramo. Nećemo raditi nešto samo zato što je netko napisao par članaka i komentara", rekao je Plenković. 

"Nećete me dovesti u situaciju da špekuliram što se dogodilo. Istraga je posao nadležnih tijela. Ovo da je netko čuo škripanje, to je sve rekla-kazala. Ovakve istrage se ne mogu istražiti pod pritiskom medija“, rekao je.

Plenković se osvrnuo i na ustaštvo u Imotskom.

"Meni su dragi i Thompson i Mate Bulić i Dražen Zečić, ali ovo što se događalo na trgu je nedopustivo, nedopustivo. Ono što je bilo na trgu nije imalo nikakve veze sa komemoriranjem pogibije pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu. I to je ta razlika. Pa to je iz aviona jasno i zato tu slijede i prijave i očekujem i kazne od strane sudova. Za ovo nema dileme. Ovdje nema dileme, ovdje je stvar jasna. Kakve ovo veze ima s komemoracijama? Nikakve", ustvrdio je.

Medijima se obratio i ministar Butković. 

"Primio sam reprezentativni sindikat koji je tražio unaprjeđenja sustava i same tvrtke. Nikad nje bio problem da sindikati dođu u ministarstvo. Nastavit ću dijalog sa sindikatom, razumijem da su oni potreseni“, rekao je ministar.

"Ove godine ugovorili smo pet novih katamarana – nije da samo kupujemo stare, no to je složen proces, nije to kao kupiti auto“, rekao je Butković.

Pročitajte i ovo pretrpila potres i cunami Iz nuklearke iscurilo 25 tona onečišćene radioaktivne vode: Sada imaju plan kako utvrditi razinu štete

Pročitajte i ovo Kaznena prijava Dogovorili sa ženom odvoz glomaznog otpada, a onda smislili opaki plan: Ulovljeni su