ANALIZA APLIKACIJE

'GDJE SAM 2015.' Pokazuju li ovi stavovi da bi oni nakon izbora mogli svatko na svoju stranu

Za mandate u Saboru se vrlo aktivnom kampanjom bore i neke nove političke stranke - Živi Zid, Orah i velika koalicija Milana Bandića. Uvjereni u dobar plasman su i politički vrlo iskusni Radimir Čačić i Ivo Josipović - u novoj zajedničkoj političkoj kombinaciji. Analiza njihovih odgovora iz aplikacije Gdje sam 2015. pokazuje s kime bi nakon izbora mogli surađivati.

Saznaj koja stranka ti je najbliža! Pokreni web aplikaciju Gdje sam 2015.!

U utrku na predstojećim izborima ulaze i stranke koje se nadaju osvajanju mandata koje nikada nisu na ovakav način sudjelovale u izborima za Sabor. Među njima je Živi zid koji se profilirao kroz predsjedničke izbore. ORaH, stranka nastala nakon odlaska Mirele Holy iz SDP-a. Tu je i velika koalicija Milana Bandića ali i zajednički izlazak na izbore bivših dužnosnika Radimira Čačića i Ive Josipovića, obojice daleko od njihovih nekadašnjih stranaka.

Analiza njihovih odgovora iz aplikacije 'Gdje sam 2015.' pokazuje s kime bi nakon izbora mogli surađivati.

Buntovni Živi zid za razliku od ostalih političkih opcija i odgovarajući na pitanja iz aplikacije 'Gdje sam 2015.' odskočio je u nekim pitanjima. Pokazali su čvrst stav oko lustracije, čvršći i od HDZ-a koji je sa šesticom uz neke uvjete rekao DA lustraciji dok je SDP čvrsto protiv. Oko rodiljnih naknada misle kao HDZ, a oko ćirilice u Vukovaru kao SDP. Decidirano oko vjerskih pitanja

Ugovor s Vatikanom revidirali bi jednako kao što bi to učinio i ORaH i to s čvrstim stavom za razliku od HDZ-a i SDP-a koji se tome protive. Za ORaH dvojbe nema. Iako se Mirela Holy razišla s SDP-om, dijele najviše stavova. Identično misle o smanjenju PDV-a o nepotrebnoj raspravi o lustraciji, ćirilici u Vukovaru, pravima branitelja u sklopu Ustava, ali i privatizaciji državne imovine.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. - Analiza sučeljavanja kandidata

Milan Bandić koji je okupio najviše malih i nepoznatih stranaka ni sa svim svojim partnerima se ne slaže. No najviše je tvrdnji koje dijeli s HDZ-om. O nužnom povećanju PDV-a misle potpuno isto, isti stav i o potrebi većih rodiljnih naknada. Ni Jadran ne bi eksploatirao kao ni HDZ. Odgodio bi postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, a braniteljska prava regulirao Ustavom.

Iako nekada u SDP-u stavovima je danas miljama daleko. A daleko od bivših suradnika je i Radimir Čačić Zajedno s Ivom Josipovićem u koaliciji Uspješna Hrvatska dijeli neke stavove.

Kao SDP misle da prava branitelja ne treba regulirati ustavom. Slažu se i da nije potrebna odgoda postavljanja ćirilićnih ploča u Vukovaru. Misle i da Jadran treba eksploatirati radi dobivanja energenata. S HDZ-om pak dijele mišljenje da treba povećati porodiljne naknade. No Čačić i Josipović međusobno o brojnim stvarima imaju suprotne stavove.

Ivo Josipović misli kako ne treba žuriti s uvođenjem eura. Radimir Čačić suprotnog je mišljenja. Ista podjela i kod Shengena. Josipović bi žurio u Shengen dok Čačić ne bi. Josipović ne bi smanjivao ovlasti predsjednice dok je Čačić apsolutno za smanjenje, dok Ivo Josipović misli kako Hrvatska ne treba postavljati uvjete za ulazak Srbije u EU, Čačić je potpuno za postavljanje uvjeta.

Koalicija sklopljena od bivših visokih dužnosnika pokazuje različita politička opredjeljenja time potvrđuju i procjenu analitičara da bi nakon izbora postignu li neki rezultat svako mogao krenuti na svoju stranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook