Prilika za uspjeh čak i svjetskih razmjera uistinu postoji, no malo tko je iskoristi. Ili, bolje rečeno, malo tko je zna iskoristiti. Ipak, na Pagu je sve više malih obiteljskih sirana koje priznaju samo izvrsne rezultate. Kad se vrlo precizna proizvodnja spoji s postupnim rastom kapaciteta, dobrim marketingom i reakcijama kod kupaca, onda stižu i nagrade! Četvrtu, i to u Americi, dobila je sirana iz Kolana.
U Dubravkovoj sirani ništa nije prepušteno slučaju. Šampioni zahtijevaju posebnu pažnju. Zato je prema svakom komadu iskazana čak i ljubav! 'Mi smo u 6-7 godina proizvodnje, od nekih 3-4 tone došli na 115 tona sira', kaže Dubravko Pernjah, vlasnik sirane Mih. I još zaposlili 15 radnika!
>> Istarski sir našao put do svih krajeva svijeta
Sve se radi ručno i po tradicionalnoj recepturi. Radi i cijela obitelj, jer je proces proizvodnje doveden gotovo do savršenstva. 'To je interesantan posao', kaže Šime Pernjak, voditelj proizvodnje.
A taj posao već je obilato urodio. U nizu priznanja, jedna nagrada ima najveći značaj ovogodišnja iz Amerike. 'Četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu sireva, gdje je bilo oko 2600 sireva iz svih zemalja sa svih kontinenata', kaže Marin Pernjak, operativni voditelj. Rezultat je neupitan. Kvaliteta i tradicija najveći su aduti zlatnog simbola otoka Paga, ali i cijelog hrvatskog sirarstva.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook