Spor neće pogoditi druge zemlje

Češko predsjedništvo poziva na hitni nastavak isporuke ruskog plina

Slika nije dostupna
Češko predsjedništvo EU-a pozvalo je na brzo rješavanje trgovačkog spora između Rusije i Ukrajine i hitni nastavak isporuke plina zemljama članicama EU-a.

'Odnosi u pitanjima energetike između EU-a i njezinih susjeda trebaju se temeljiti na pouzdanosti i predvidljivosti. Postojeće obveze u vezi s opskrbom i tranzitom moraju se poštivati u svim okolnostima', ističe u priopćenju češko predsjedništvo izražavajući žaljenje 'što nisu ispunjena jamstva o opskrbi energijom' .

Češko predsjedništvo je nešto ranije objavilo da najavilo je da će sazvati krizni sastanak stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER) u Bruxellesu u ponedjeljak o tom sporu, za koji i Rusija i Ukrajina obećavaju da neće pogoditi druge europske države. 

>> Ukrajina najavila 'konfiskaciju' plina

>> Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor oko plina

>> EU poziva Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora

Istodobno, Europska komisija je objavila da je od operatera za isporuku plina u Mađarskoj i Poljskoj dobila obavijesti o smanjenoj isporuci plina preko ukrajinskih plinovoda. Mađarska dobiva 10 milijuna prostornih metara plina manje od ugovorenih 42 milijuna prostornih metara. Poljska dobiva šest posto manje plina od ugovorene količine. U Poljskoj, međutim, ističu da im je povećana isporuka plina iz Rusije preko bjeloruskog plinovoda.

'Bit ću u kontaktu sa svim uključenim stranama kako bi se utvrdili uzroci nepravilnosti i tražit ću trenutačni nastavak isporuke plina zemljama članicama EU-a', istaknuo je povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs.

U Europi strahuju od ponavljanja situacije iz siječnja 2006. godine kada je zbog rusko-ukrajinskog spora znatno poremećena opskrba plinom zemalja članica EU-a. Oko 80 posto plina koji u EU-u stiže iz Rusije dolazi kroz ukrajinske plinovode.