Začetnik ideje, dr. Peter D'Adamo smatra, naime, da bi ljudi trebali planirati prehranu prema svojoj krvnoj grupi. Tako bi se svatko trebao hraniti onim namirnicama koje odgovaraju njegovoj krvnoj grupi. Ova metoda vrlo je rasprostranjena u SAD-u.
Prema njegovoj teoriji, krvna grupa (0, A, B i AB) određuje sposobnost organizma da apsorbira nutrijente, te se bori protiv bolesti i nosi sa stresom. Za svaku krvnu grupu, odnosno čovjeka, postoje namirnice koje se preporučuju, koje treba izbjegavati, ali i one koje su neutralne - niti pridonose, niti štete organizmu.
Osobe s nultom krvnom grupom, tvrdi Adamo, trebaju konzumirati govedinu, janjetinu, bijelu ribu i maslinovo ulje, rižu i bademe, a izbjegavati svinjetinu, slaninu, rječnu ribu, mlijeko (osobito kozje), voće i voćne sokove.
Osobama s krvnom grupom A preporuča se pastrva i losos, sojino mlijeko, laneno sjeme, grašak i heljda, a ono što bi trebale izbjegavati su crveno meso, sirevi, kikiriki, pivo i likeri. Dopuštena im je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda.
Osobama s krvnom grupom B dopuštena je najveća prehrambena raznolikost. Njima se preporuča janjetina, zečetina, bakalar i sva druga riba, obrano mlijeko i maslinovo ulje, a trebaju izbjegavati šunku, slaninu, piletinu, rakove i školjke, bademe i leću.
I na kraju, predstavnici krvne grupe AB trebaju konzumirati prehranu bogatu puretinom, zečetinom, janjetinom, sardinama, kozjim mlijekom, rižom i maslinovim uljem, a izbjegavati govedinu, svinjetinu, teletinu, punomasno mlijeko i sladoled.
Moglo bi se se zaključiti da su ovom teorijom najviše zakinuti pripadnici krvne grupe 0. Naime, oni bi trebali unositi velike količine mesa i masne hrane, što može rezultirati povišenim kolesterolom i problemima s probavom zbog prevelikog unosa bjelančevina. Stoga je vrlo teško odrediti treba li se na ovaj način hraniti, iako je prehrana koja se preporuča svim grupama prilično raznolika.
Osobe sa krvnom grupom A bi pak, zbog restrikcije unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa, trebale paziti na adekvatan unos kalcija, željeza i vitamina B12. Uz to, neke teze koje je iznio D'Adamo nemaju zanastvenu podlogu. Oni koji se hrane prema toj metodi tvrde da se osjćaju bolje i korigirali su svoju tjelesnu težinu. U prilog Adamovoj teoriji ide i činjenica da postoje neka stanja koja ukazuju na odnos krvne grupe i bolesnog stanja, poput anemije i dijabetesa. Čak su i neki tipovi raka izraženiji kod ljudi jedne krvne grupe više nego kod onih druge krvne grupe.