Dovoljan za opstanak

Krumpir – treća najvažnije namirnica na svijetu

Slika nije dostupna
I kada ne bi imao što drugo za jesti osim krumpira, čovjek bi se održao na životu.

Svi oni koji su bili na popularnoj i inače posve 'razumnoj' Montignacovoj dijeti, vjerojatno su najteže prihvatili činjenicu da krumpir moraju potpuno izbaciti iz prehrane zbog njegova visokog hipoglikemijskog indeksa.

Posve je razumljivo da se teško na ovim prostorima odreći krumpira - on je nezaobilazna namirnica koju se gotovo svakodnevno nađe na našem tanjuru. I ne samo kod nas, jer krumpir je nakon otkrića Amerike osvojio cijeli svijet.

Svjetski rekorder u proizvodnji krumpira je, naravno, Kina. Zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava nije ni čudno što su predstavnici UNESCO-a 2008. godinu proglasili godinom krumpira. Jer, osim što je ukusan, krumpir se odlikuje hranjivošću.

Poslije pšenice i riže, krumpir je treća prema važnosti namirnica na svijetu. A mnogi ga smatraju darom prirode i hranom budućnosti u nadolazećoj prehrambenoj krizi. Dokazano je da se radi o najhranjivijoj namirnici, te da bi se, zahvaljujući njegovoj biološkoj vrijednosti, čovjek mogao održati u životu kada ne bi imao drugih namirnica na raspolaganju.

Krumpir je bogat mineralima. Magnezij iz krumpira oživljava sve stanice, a kalcij i fosfati su dio koštanog tkiva. Iznenađuje visoka koncentracija C vitamina u krumpiru, a u njegovoj kori sadržani su vitamini B, velika količina folne kiseline važne za za živčani sustav i cinka koji je važan za vezivno tkivo i proizvodnju hormona.

Osim što se upotrebljava u prehrani, krumpir se od davnina koristio za uljepšavanje. U Indiji ga koriste kao sredstvo za očuvanje lijepe, zdrave i čiste kože. Tako, primjerice, možete oprati mlad krumpir, isjeći ga na nekoliko kolutića i njime obložiti lice i ruke. Poslije desetak minuta već se primjećuje djelovanje: koža postaje svjetlija, mekša, dobiva prirodan sjaj.

Posebno se preporučuje za njegu ruku dok se radi u kuhinji. Osim toga, krumpir će brzo ukloniti miris luka s ruku. I poslije čišćenja ribe ruke protrljajte struganim krompirom i ostavite da malo djeluje kako bi uklonili neugodan miris.

Ukoliko imate grižnju savjesti zbog njegove kalorične vrijednosti, pokušajte ga jesti kuhanog, a nikako pečenog. Krumpir s preljevom od jogurta i kopra idealan je obrok za one koji paze na tjelesnu težinu.