Strava u Malom Lošinju

Rampa trajekta poklopila pomorce - trojica su poginula, poznato stanje ozlijeđenog: "Ljudima koji su tome svjedočili treba psihološka pomoć"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Rampa trajekta Lastovo prikliještila je mornare, pri čemu su trojica poginula, a jedan je teško ozlijeđen.

U teškoj nesreći koja se u nedjelju popodne dogodila u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju poginula su tri Jadrolinijina mornara, a jedan je teško ozlijeđen.

Do nesreće je došlo oko 15:30 kada je pala ulazna rampa trajekta Lastovo i prikliještila mornare Jadrolinije.

Pročitajte i ovo Politički postupak Zatvor trojici ekoloških aktivista, večeras novi prosvjed: "Zaspao u Srbiji, a probudio se u Sjevernoj Koreji"

Brodarska kompanija oglasila se priopćenjem. Prva informacija bila je da su živote izgubila dvojica mornara, no ubrzo je potvrđeno da su poginula trojica. 

"Nažalost, poginula su tri pomorca, od kojih je jedan vođa stroja te dvojica kormilara. Stradali su pomorci sa splitskog i zadarskog područja. Prvi časnik palube teško je ozlijeđen", priopćili su iz Jadrolinije.

Pročitajte i ovo Završava kako je započelo VIDEO Kaos u Parizu: Završna ceremonija OI pod velikim upitnikom nakon evakuacije Eiffelovog tornja  

Iz PU primorsko-goranske izvijestili su da na mjestu događaja slijedi očevid kojim rukovodi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke.

"U rasvjetljavanju ovog događaja uz policiju sudjeluju i druge nadležne službe kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do stradavanja te utvrdile sve relevantne činjenice", poručili su iz PU primorsko-goranske. 

Vatrogasci čuli tresak pa dotrčali u pristanište

Lošinjski vatrogasci, koji su bili u blizini u trenucima nesreće, preživjelog mornara izvukli su iz mora. Njega je preuzela Hitna pomoć te je helikopterom žurno prebačen u riječku bolnicu, doznaje Jutarnji list.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mali Lošinj Mirko Kajkara u razgovoru za DNEVNIK.hr ispričao je kako su vatrogasci izišli na teren nakon što su čuli snažan tresak i glasno zapomaganje. 

"Nismo tamo bili po dojavi, već kako se postrojba nalazi u blizini, kolege su dotrčali nakon što je odjeknuo jaki tresak. Vidjeli su dva tijela, a još jednog čovjeka izvukli su iz mora", ispričao je. 

Kazao je kako su potom došli i Hitna i policija. O samoj nesreći kaže kako je vjerojatno do tragedije došlo kod spuštanja rampe, ali točan uzrok utvrdit će očevid. 

"Ta je rampa teška više tona", rekao je Kajkara. 

Regiralo i ministarstvo

Oglasilo se i Ministarstvo mora. 

"Prilikom rada na Jadrolinijinu trajektu Lastovo u Malom Lošinju danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije, dok je četvrti teže ozlijeđen", objavili su iz Ministarstva i izrazili žaljenje zbog teške nesreće te sućut obiteljima stradalih. 

Ističu da će istragu provesti djelatnici nadležne Lučke kapetanije, kao i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Na stranicama Jadrolinije objavljeno je kako je trajektna linija 401 Mali Lošinj - Premuda - Silba - Olib - Ist - Zadar (Gaženica) s polaskom iz Malog Lošinja otkazana. Dodaju da će se spomenuta linija uspostaviti iz luke Premuda po ustaljenom rasporedu.

Potresni prizori

Senka Kajčić, ravnateljica Hitne medicinske službe Primorsko-goranske županije, za Dnevnik Nove TV rekla je kako je ozlijeđena osoba preuzeta pri svijesti te da prema prvim informacijama ozljede nisu životno ugrožavajuće. 

"Na mjestu nesreće intervenirao je tim Hitne medicinske službe, ispostave Mali Lošinj. Pacijent je do KBC-a Rijeka prevezen Hitnom helikopterskom službom", kazala je Kajčić.

Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, izrazila je sućut obiteljima stradalih. Na mjesto nesreće došao je i predsjednik Uprave Jadrolinije.

Lošinjski kroničar Arsen Mujagić razgovarao je s dvojicom svjedoka nesreće.

"Bio je toliko potresan prizor da nisu ni mogli govoriti o tome što su vidjeli, vjerojatno i njima treba psihološka pomoć", rekao je Mujagić za Dnevnik Nove TV. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.