U srijedu ujutro u jednoj konobi u Heinzelovoj ulici u Zagrebu izbio je požar, a prema prvim informacijama, zapalila se mast. Ozlijeđenih nije bilo.
Na intervenciju je upućeno 12 vatrogasaca s tri vozila za gašenje požara. Nakon što je požar saniran, iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe upozorili su da "neočišćen ventilacijski sistem koji je obložen slojem masti i prljavštine doprinosi povećanom riziku od požara". Naročito je opasan ventilacijski sistem kuhinja ili prostora koji služe za pripremu hrane, jer uz povećan rizik od požara također postoji i opasnost od raznih zaraza, ističu.
"Neugodan miris iz kuhinjskih napa posljedica je prljavog ventilacijskog sistema u kojemu je došlo do razvijanja bakterija u sloju masnoća i prljavštine kojima je ventilacijski sistem obložen. Povišena temperatura i masnoće odlična su podloga za razvijanje bakterija te mogu uzrokovati razne infekcije i bolesti", navode vatrogasci.
Upozoravaju da se ventilacijski kanali u ugostiteljskim objektima moraju čistiti najmanje jednom godišnje, a ventilacijski kanali u prostorijama gdje se priprema hrana svaka tri mjeseca. Naglašavaju i da je svaki ugostiteljski objekt dužan voditi evidenciju o tome.
Požar u napuštenom objektu
U srijedu oko 9 sati vatrogasci su dobili dojavu o požaru u napuštenom objektu u Jurkovićevoj ulici te su izašli na teren. Prema prvim informacijama, zapalio se krov.