Akcija policije i USKOK-a

FOTO/VIDEO Objavljeni detalji i snimka uhićenja beskrupulozne bande koja je varala starije osobe

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
USKOK je objavio detalje kriminalnog scenarija u kojem je sedamnaestorica okrivljenih na prevaru od starijih osoba otuđili milijun i 300 tisuća kuna, a MUP je objavio dvije snimke na kojima se vidi kako je pala kriminalna skupina.

U akciji policije i USKOK-a jučer je na zagrebačkom području uhićeno nekoliko petnaest ljudi zbog sumnje da su mjesecima varali lakovjerne starije građane predstavljajući se kao policajci i službenici banaka te im na taj način uzimali novac. Jedan od okrivljenih je otprije u zatvoru, a za još jednim se traga.

Detalji razbojničkog scenarija

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Novac i oružje skupine koja je varala građane - 1 Foto:PUZ

Prevaranti su se osobama starije životne dobi predstavljali kao policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu. Također, uvjeravali su ih da će osigurati njihov zlatni nakit. Prema USKOK-ovom priopćenju, postupak prevare, kojeg je isplanirao jedan od okrivljenih, izgledao je ovako:

Kriminalci su prvo iz pozivnih centara pozivali starije osobe predstavljajući se kao policijski službenici koji će zaštiti njihovu imovinu. Zatim su svoje žrtve uvjeravali da, zbog sumnje da kod sebe ili na bankovnom računu imaju krivotvorene novčanice, "policijski službenik" mora to doći osobno provjeriti kod njih doma kako bi im izdao tobožnju potvrdu.

Novac i oružje skupine koja je varala građane - 2 Foto:PUZ

"Potvrda" je, uvjeravali su kriminalci svoje žrtve, bila potrebna kako bi u FINI mogli krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Uz to, nudili su se žrtvama da će osigurati njihov zlatni nakit. Nakon što bi lakovjerni starci i starice povjerovali i otkrili koji iznos novca i koliko zlata imaju, razbojnici bi došli na njihove adrese te bi im oduzeli kako novac, tako i zlato.

Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Novac i oružje skupine koja je varala građane - 3 Foto:PUZ

Na opisani način okrivljenici su na štetu većeg broja osoba pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.299.854,00 kune odnosno 172.520,27 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika, dok se jedan okrivljenik od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.

Snimka uhićenja bande

Danas je MUP objavio snimke uhićenja bande.

"Sumnja se da su se udružili u zločinačko udruženje i prevarili 27 građana starosti i do 93 godine", stoji uz objavu. 

Istražitelji još uvijek zbrajaju koliko su novca ukrali, a trenutačna se procjena o šteti penje na više od milijun kuna. 

Gostujući u Dnevniku Nove TV, Velimir Tišma iz službe prevencije PU zagrebačke podsjetio je da se policijski službenici, kad su u civilu, predstavljaju službenom značkom i iskaznicom na zahtjev građana.

 

  Pročitajte i ovo OZBILJAN SKANDAL Dnevnik Nove TV doznaje: USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, istražuju se vojni špijuni koji su i dalje u sustavu

Pročitajte i ovo NICOTIANA 5 FOTO Razbijena banda: Preprodali više od 60 tona duhana i oštetili državni proračun za vrtoglavo visok iznos

Dodao je da prevaranti najčešće koriste civilnu odjeću, predstavljaju se kao pripadnici krim-policije, i to jako brzo tako da građani ne mogu vidjeti da pokazuju lažne iskaznice. 

Tišma ima upozorenje.

"Predviđamo da će se, kada se od 1. siječnja uvede euro, prevaranti žrtvama nuditi zamjenu u domovima valuta. Savjetujemo građane da to nikako ne rade, već da to rade u institucijama i prema uputama", zaključio je policajac.

 

Povezane teme