Podignuta optužnica

Optuženo 25 dilera, krijumčarili drogu vrijednu 17,5 milijuna eura: Operirali od Južne Amerike preko Afrike do Europe

Droga Foto: Getty Images
Podignuta ptužnica protiv 25 hrvatskih državljana zbog krijumčarenja 2,3 tone droge vrijedne 17,5 milijuna eura.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 25 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od 25. studenoga 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Belgije, Danske, Njemačke, Švicarske, Austrije, Slovenije, Francuske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Sijera Leonea, u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina, marihuane i hašiša te krijumčarenja, prijevoza i prodaje tih droga u državama članicama Europske unije (dalje: EU).

Nakon što je prvookrivljeni, zajedno i po prethodnom dogovoru s šestookrivljenim te više osoba iz Srbije i Južne Amerike, dogovorio nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina u Južnoj Americi, s kupcima iz EU je dogovarao njegovu prodaju. Potom je s još trojicom okrivljenika osigurao novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za osam posto njene vrijednosti.

Potom su pronašli skipera i posadu jedrilice koja je u Južnoj Americi preuzela drogu. Osim toga su izdavali skiperu upute o kretanju do točno određene lokacije ispred obale Sijera Leonea gdje je preuzeto 905 kilograma kokaina vrijednog najmanje 37.554.624 eura te upute do lokacije predaje kokaina nepoznatim osobama iz Španjolske radi njegovog daljnjeg prijevoza i prodaje u EU.

Nakon što je droga prokrijumčarena okrivljenici su je u Hrvatskoj prodavali za najmanje 32.000 do 45.000 eura, a u drugim državama EU po cijeni od najmanje 31.500 do 38.000 eura po kilogramu. Također u Njemačkoj su iznajmljivali stanove za skladištenje droge, a u Hrvatskoj organizirali prihvat, skladištenje i prodaju droge kupcima u Hrvatskoj i u BiH. 

Drogu su prodavali većem broju osoba iz Splita, Solina, Biograda, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Zagreba, kao i za sada nepoznatim osobama u BiH. 

Osim toga se prvookrivljenom stavlja na teret da je radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u EU, izdavao naloge radi prihvata i skladištenja droge u Španjolskoj. Također je određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbjegavanja policijskih ophodnja. Sukladno njegovim nalozima skladištili su marihuanu i hašiš u iznajmljenim stanovima i industrijskim halama u Barceloni, Almeriji, Alicanteu, Antequeru, Bilbau, Madridu, Valenciji i Granadi.

U svrhu prijevoza droge u Španjolskoj su kupili trgovačko društvo i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila koja su imala posebno izrađene spremnike za krijumčarenje većih količina droge. Tim vozilima naručenu drogu vozači su prevozili kupcima u Njemačku, Italiju i Hrvatsku, uz neistinito izdane naloge za prijevoz tereta i teretne listove. Također je prvookrivljeni kupovao veće količine marihuane u Crnoj Gori, nakon čega je izdavao naloge o preuzimaju, skladišteju i prodaji kupcima.

Okrivljenici su na opisani način nabavili najmanje 1.254,5 kilograma kokaina, 1.037,50 kilograma marihuane i 100,1 kilogram hašiša, ukupne vrijednosti od najmanje 17.585.216,71,40 eura. Od toga su prodali najmanje 342,8 kilograma kokaina vrijednog najmanje 14.227.433,71 eura te 450 kilograma marihuane vrijedne najmanje 1.282.500,00 eura i 77 kilograma hašiša u vrijednosti od najmanje 308.000,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv 23 okrivljenika.

Pročitajte i ovo analiza stručnjaka Vozači na rubu živaca zbog ogromnih gužvi u Zagrebu: "Postoji velik problem, došli smo do točke u kojoj promet može stati"

Pročitajte i ovo Nepravomoćno Albanka osuđena na 4 godine zatvora zbog nesreće u kojoj su poginuli Stjepan i Katarina: "Obitelj je jako potresena, nisu ovo očekivali"