Stižu nam novi automatski mjenjači sa 9 i 10 brzina

Slika nije dostupna
General Motors i Ford pokrenuli su zajednički projekt razvoja novih automatskih mjenjača s 9 i 10 stupnjeva prijenosa.

Ford Motor Co. i General Motors Co. potpisali su sporazum o suradnji na razvoju nove generacije tehnološki naprednih 9- i 10-stupanjskih automatskih mjenjača za automobile, crossovere, SUV-ove i kamionete. Novi mjenjači koji će se moći ugrađivati u vozila s prednjim i stražnjim pogonom trebali bi unaprijediti performanse vozila te istovremeno donijeti uštede u potrošnji goriva.

''Inženjerski timovi GM-a i Forda već su počeli raditi na početnom dizajnu novih mjenjača,'' rekao je Jim Lanzon, GM-ov potpredsjednik globalnog inženjeringa sustava prijenosa. ''Očekujemo da će novi mjenjači podići standard tehnološke izvrsnosti, performansi i kvalitete za naše kupce dok će istovremeno pomoći objema tvrtkama u uvođenju mjera za smanjenje potrošnje goriva u svoje buduće portfelje proizvoda,'' dodaje Lanzon.

GM i Ford s ovim novim sporazumom o suradnji već po treći put u proteklih deset godina odlučuju raditi zajedno na razvoju novih sustava prijenosa. Takvim zajedničkim naporima oba proizvođača tako danas mogu dostaviti više od 8 milijuna dugotrajnih, visoko-kvalitetnih 6-stupanjskih mjenjača za vozila s prednjim pogonom kupcima diljem svijeta.

Ford ugrađuje takve 6-stupanjske mjenjače u neke od Amerikancima najdražih vozila poput Ford Fusion obiteljske limuzine, Edge crossovera te Escape i Explorer SUV-ova, dok GM te iste mjenjače ugrađuje u niz masovno proizvodnih i nagrađivanih vozila poput Chevrolet Malibu, Traverse, Equinox i Cruze modela.

Ovakva originalna suradnja poslužila je kao osnova za novu suradnju. Kao i ranije, svaka tvrtka će proizvoditi svoje vlastite mjenjače u svojim vlastitim pogonima pri čemu će veliki broj komponenti biti isti.

►►►   Stiže nam nova tehnologija stalnih dugih svjetala

►►►   Sustav koji će vam pomoći pronaći slobodno parkirno mjesto

''Cilj projekta jest da sam hardver sustava prijenosa bude identičan u Fordovim i GM-ovim mjenjačima. Time će se maksimalno povećati broj istih dijelova što naravno donosi velike uštede obzirom na predviđenu masovnu proizvodnju,'' kaže Craig Renneker, Fordov glavni inženjer za inženjering sustava prijenosa i dodaje: ''Međutim, mi ćemo svaki koristiti vlastite softvere kojima osiguravamo da će svaki mjenjač biti pažljivo uparen sa specifičnim identitetom i karakteristikama vozila svakog pojedinačnog brenda.''

Više tehničkih podataka o novoj generaciji automatskih mjenjača i njihove primjene u GM-ovim i Fordovim vozilima svaka tvrtka objaviti će u kasnijem trenutku prije samog lansiranja nove generacije mjenjača na tržište.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.