Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne nuspojave

UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

Nuspojave ibuprofena
Nuspojave ibuprofena Foto: Clinical Case Reports
Žena koja je uzela ibuprofen kako bi izliječila gripu doživjela je neočekivane nuspojave. Zbog reakcije na lijek natekle su joj oči, na usnama su se pojavili mjehurići, a ljuske, poput zmijskih, unakazile su joj lice.

Zbog simptoma sličnih gripi 45-godišnjakinja se odlučila uzeti lijek koji mnogi Hrvati koriste. Popila je ibuprofen i pretrpjela užasne nuspojave koje su uzrokovale crvenilo i otok očiju i usana samo nekoliko sati nakon uzimanja lijeka.

Žena je liječnicima rekla da je prije reakcije uzela dvije tablete ibuprofena od 400 mg. Na licu su joj se pojavile ljuske, poput onih na tijelu zmije te je zbog toga hitno prevezena u bolnicu Al Nasiriyah u Thi Qaru u južnom Iraku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš

U bolnici joj je dijagnosticirana teška nuspojava na ibuprofen nazvana Stevens-Johnsonov sindrom. Riječ je sindromu do kojeg dolazi kada imunosni sustav pretjerano reagira na lijek tretirajući ga kao prijetnju.

Zbog toga dolazi do upala, a organizam napada vlastite stanice, poput onih na koži, što rezultira pojavom oteklina i mjehurića. To može uzrokovati probleme s kožom, pa čak i odvajanje vanjskog sloja kože na nekim mjestima, prenosi Daily Mail.

45-godišnjakinja je poslana na odjel intenzivne njege. Ondje je primila infuziju te joj je propisan antibiotik. U bolnici je provela sedam dana dok se otekline nisu povukle. Žena nikada prije nije imala tako intenzivnu reakciju na ibuprofen, a još uvijek nije utvrđeno je li pretrpjela dugoročne posljedice.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije

Testovi njezinih unutarnjih organa, poput pluća i srca, pokazali su joj vitalne funkcije u razini normalnih. Uzorak uzet s njezine kože pokazao je kako se vanjski sloj odvojio od tijela, a zabilježeni su i znakovi nekroze.

"Ibuprofen je dugo bio prvi izbor za ublažavanje boli i upravljanja upalama. Međutim, iako je ibuprofen općenito siguran, rijetka pojava teških reakcija poput Stevens-Johnsonov sindroma služi kao podsjetnik da niti jedan lijek nije moguće uzeti bez određenog rizika", kazali su liječnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

U SAD-u se godišnje uzme oko 30 milijardi lijekova protiv bolova, poput ibuprofena, no većina konzumenata nema nikakve reakcije. Koliko su ovakve pojave rijetke, govori i podatak da je od 2004. Stevens-Johnsonov sindrom zabilježen u samo 837 slučajeva.

Stevens-Johnsonov sindrom u rijetkim slučajevima može uzrokovati smrt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene