Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skori ulazak u Eurozonu

Inflacija ili dolazak eura? Cijene rastu, ekonomski stručnjak upozorava: "Prostor za špekulacije znatno je veći"

Aktualno Galerija Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 1 Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 2 Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 3 Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 4 Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zaokruživanje cijena uoči uvođenja eura - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvatska uskoro ulazi u Eurozonu i pozdravit će se s kunom. Već dva mjeseca cijene se iskazuju i u eurima i kunama.

Tajni kupci, zaduženi za praćenje cijena, zasad nisu uočili nepravilnosti kod proizvoda i usluga koji su na popisu za praćenje, ali jesu ondje gdje kontrole nema. Više o tome istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Feniranje kose 79,11 kn, odnosno, 10,5 eura. Korekcija cijena kod vlasnika obrta i predsjednika Udruženja obrtnika Osijek Tibora Vidakovića, kako sam kaže, nije uvjetovana samo uvođenjem eura.

"Prvenstveno poskupljenjem energenata i materijala s kojima radim, u konačnici i cijene rada koja je sad, evo, po drugi puta išla već prema gore", navodi.

Kao predsjednik Udruženja obrtnika grada Osijeka, kolegama savjetuje da prelazak na euro ne smije biti na štetu kupaca.

"Ne bi nikako trebalo cijene u ovom razdoblju korigirati na način da se iz kuna koje su blizu nekakvoj vrijednosti eura zaokružiti u eurima", dodaje Vidaković.

Zaokruživanja cijena - ima

No, zaokruživanja po Hrvatskoj ipak ima.

"Apsolutno da ima. Ja bih rekla da je to manje u sektoru prehrambenih proizvoda, a da je više u trgovinama koje se bave uređenjem domaćinstva", navodi Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju potrošača.

Ima ga i u kulturi. Neka kazališta, knjižnice i izdavači knjiga - cijene su podigli i prema zadanom tečaju "uštimali" s okrugom cijenom u eurima.

Pročitajte i ovo Novac: Ilustracija - 2 ZAOKRUŽIVANJE CIJENA Koriste situaciju? Poskupjele cijene ulaznica za gradske bazene i klizališta, sve prilagođeno uvođenju eura

"15 eura će biti, 30 eura.. Mi iz udruge Potrošač se ne slažemo s time", dodaje Popović Filipović.

Razlog - strah od previše sitniša

Čest je razlog zaokruživanju strah od previše sitniša. Postoje kafići gdje je cijena kave 15,07 kuna, odnosno ravno 2 eura.

"Negdje su iskoristili situaciju pa zaokružili na euro, da je cijena okrugla, u biti onda poskupi u kunama", navodi Nenad.

"Drastično je sve poskupilo i katastrofa", dodaje Nives.

"Mislim da neće biti za neki srednji stalež, mislim da će biti velikih problema", smatra Saša.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju

"U ovim trenucima kad je inflacija dosta visoka i prostor za špekulacije, dakle povećanje marži proizvođačkih i trgovačkih, i korekcija cijena prema gore je znatno veći", kazao je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Mogući lov u mutnom za sad je ispod ministrovog radara.

Pročitajte i ovo Koliko štedimo? - 2 LIJEPA SVOTA Koliko štede Hrvati? Pogledajte gdje se u Hrvatskoj najviše, a gdje najmanje štedi

"Nemamo saznanja da je netko podizao cijene s osnove zaokruživanja, odnosno, ukoliko takvi slučajevi postoje, oni se tretiraju na razini nadležnih institucija", navodi ministar financija Marko Primorac.

Jesu li cijene veće zbog zaokruživanja ili inflacije, bit će teško utvrditi, a platit će ih krajnji potrošači.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene