Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije za nove poslovne modele

Znate li što je 'računarstvo u oblaku'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo bi odlično kada biste baš sve troškove u životu mogli plaćati na način na koji se plaćaju usluge i aplikacije smještene u cloud – po potrošnji, točno onoliko koliko vam treba i kad vam treba. Koncept 'računarstva u oblaku' baš to omogućava te tako značajno mijenja način na koji tvrtke mogu graditi svoju IT infrastrukturu i koristiti poslovne aplikacije.

Većini tvrtki nije potrebno da imaju vlastitu infrastrukturu već se njihove aplikacije mogu izvršavati na infrastrukturi koju iznajmljuju od ponuđača takvih usluga. Ne samo što na taj način eliminiraju niz operativnih troškova vezanih uz održavanje vlastite infrastrukture i plaćanje hardvera i softvera, već su i administracija, podrška i razvoj poslovnih aplikacija nešto čemu će se posvetiti tvrtka kojoj su poklonili povjerenje smjestivši svoje aplikacije kod nje. Povrh svega, tvrtka se nakon toga može u većoj mjeri posvetiti svojem temeljnom poslovanju, a manje brizi o hardveru, softveru i komunikacijskoj infrastrukturi, te općenitoj dostupnosti cijelog poslovnog sustava. A jasno je da briga o vlastitom poslovanju rezultira konkurentnošću i boljim poslovnim rezultatima!

Što je cloud?

Ovakva se rješenja nazivaju cloudom ('oblakom') budući da mjesta na kojima će se izvršavati aplikacija i pohranjivati podaci nisu striktno definirana, odnosno više se ne radi o računalnoj infrastrukturi same tvrtke. Svaka organizacija ili tvrtka može odabrati u kojoj će mjeri ovo učiniti: primjerice, može se odlučiti za privatno cloud rješenje ili neku od komercijalnih, javnih usluga, a i omjer u kojemu će svoje aplikacije i podatke seliti u cloud ovisi o konkretnim poslovnim potrebama tvrtke.

Većina tvrtki priklonit će se u većoj ili manjoj mjeri hibridnim rješenjima, izdvajajući u cloud one aplikacije i podatke koji će time najviše profitirati. To drugim riječima znači da ne morate biti pod pritiskom migracije svojeg cijelog poslovnog sustava u cloud, ali sasvim sigurno postoje neki njegovi dijelovi kojima bi to bilo prirodno okruženje. Smještanjem dijela svojih aplikacija i podataka u cloud, tvrtke uistinu ostvaruju značajne uštede jer im vlastita infrastruktura više nije potrebna u onoj mjeri u kojoj su se dosad oslanjale na nju. Primjerice, ako je vaš server potpuno opterećen tek manji dio vremena a ostatak provodi uključen i praktično neiskorišten, zašto vam je uopće potreban? Imate li brojne licence za pojedine softverske proizvode koje u praksi baš ne koristite?

Dio svojih aplikacija i servisa tako možete preseliti u cloud, a svoju postojeću infrastrukturu prilagodit ćete realnim potrebama poslovanja. Neka nezavisna predviđanja govore o financijskim uštedama koje kreću od 40 pa sve do 80 posto, ovisno o tome koristi li se rješenje privatnog ili javnog "oblaka" ili pak ono hibridno u kojemu tek dio servisa i aplikacija selite u cloud dok ostale ostaju na vlastitoj infrastrukturi vaše tvrtke.

Uštede u brojkama

Direktne su uštede, osim smanjenih izdvajanja za hardver i softver, ponajviše posljedica smanjene potrošnje energije. Energija koja je potrebna za vaš podatkovni centar i pripadajuću komunikacijsku infrastrukturu velika je, a kada se tome dodaju i svi povezani troškovi poput troškova hlađenja, gotovo svaka tvrtka ili organizacija danas može pronaći uvjerljivo opravdanje zašto bi barem dio svojega poslovanja mogla preseliti u cloud i osloniti se na takva rješenja.

Uz cloud, troškovi interne infrastrukture smanjuju se i do 80 posto, a pada i niz operativnih troškova, poput troškova održavanja, troškova administracije ili poziva korisničkoj službi. Padaju i troškovi skaliranja informatičke infrastrukture kako vaš posao raste i razvija se – tada možete jednostavno iznajmiti više prostora u cloudu umjesto kupovine posve novih, skupih servera za koje još niste sigurni hoćete li ih u potpunosti iskoristiti kao i kupovine novih softverskih licenci u trenutku kada još ne možete procijeniti koliko korisnika one moraju pokrivati. Povrh svega, oslanjajući se na dostupne cloud usluge i servise smanjujete i troškove razvoja i primjene svojih aplikacija jer vam tvrtke koje nude ova rješenja svoje usluge mogu ponuditi znatno povoljnije.

Jedno je europsko istraživanje procijenilo kako će tvrtke u Europi do 2015. uštedjeti gotovo 180 milijardi eura zbog primjene cloud rješenja, a neke američke procjene govore kako se selidbom dijela poslovanja u cloud ostvaraju uštede informatičke infrastrukture na razini oko 350 dolara po zaposlenom godišnje. Bilo kako bilo, financijskim procjenama koje idu nekoliko godina u budućnost ne morate vjerovati, ali razmislite već danas koristite li svoju računalnu i komunikacijsku infrastrukturu na optimalan način te iskorištavate li već danas sve ono što ste platili?

Cloud omogućava i mobilnost

Tvrtke već danas u velikoj mjeri koriste mobilna rješenja kako bi omogućile svojim zaposlenicima da imaju pristup podacima koji su ključni za njihovo poslovanje ili poslovnim aplikacijama, naročito ukoliko su zaposleni često izvan svojeg ureda. Korištenje mobilnih tehnologija i dalje snažno raste pa danas gotovo svaka tvrtka koja to još nije učinila razmišlja o tome kako se njihove postojeće poslovne aplikacije mogu "proširiti" i u ovaj mobilni prostor. Integracija mobilnih rješenja u sve aplikacije koje tvrtke koristi može imati značajan utjecaj na produktivnost i konkurentnost tvrtke – no potrebno je odabrati dobro mobilno rješenje koje će zaposlenima omogućiti da u svakom trenutku imaju pristup poslovnim aplikacijama i podacima na koje se oslanjaju tijekom rada.

Upravo je to lako izvedivo primjenom cloud rješenja ako se ključni podaci potrebni zaposlenicima nalaze 'u oblaku'.
Cloud će biti glavna tema tehnološke konferencije WinDays11 (www.mswindays.com) koja se uskoro održava u Rovinju. No, iako je tema tehnološka, prednosti su ponajprije poslovne – ova je konferencija prilika da na jednom mjestu sretnete vodeće hrvatske i inozemne stručnjake koji već imaju iskustvo u planiranju i uvođenju cloud rješenja i aplikacija u poslovne sustave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već do ljeta Windays: U Hrvatsku stižu e-knjige Slika nije dostupna Za rovinjsku Hitnu pomoć Sudionici Windaysa skupljaju novac za kupnju defibrilatora

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene